Mājās runā krieviski, bet "cilvēkos" – valsts valodā? LKS atbildēja Pabrikam

© Foto : Toms Norde, Valsts kancelejaАртис Пабрикс
Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nez vai Latvijā dzīvojošie krievi kļūs par patriotiem pēc "uzplečotu sociologu" iegribas, bet ministrs Pabriks atļaujas skolmeistara toni, jo viņa rīcībā ir dāsns militārais budžets, uzskata Latvijas Krievu savienība.

RĪGA, 4. februāris — Sputnik. Latvijas Krievu savienība komentēja aizsardzības ministra Arta Pabrika interviju avīzei Neatkarīgā Rīta Avīze, kurā politiķis stāstīja par iedzīvotāju patriotismu, valsts aizsardzības mācību skolās un apdraudējuma faktoriem valstij.

Savu atbildi LKS publicēja Facebook.

Partija vispirms pievērsa uzmanību frāzei, ar kuru Pabriks apzīmēja krievvalodīgos - "tie, kas mājās runā krieviski".

"Vai nekrīt acīs? "Mājās runā krieviski", bet, "izgājuši cilvēkos", pārejiet pie valsts valodas? Pat tad, ja savā starpā sarunājas divi krievu cilvēki – vai tā?" vaicā Latvijas Krievu savienība.

Partija atgādināja, ka agrāk ierasts formulējums bija "ģimenes valoda", kas nebūt nav sinonīms jēdzienam "runā mājās". Pabrika apzīmējums ir tuvāks prezidenta Egila Levita idejām par to, ka publiski krievvalodīgajiem vajadzētu aktīvāk runāt valsts valodā. Interesanti, ka toreiz Levita idejas neviennozīmīgi uztvēra pat latvieši.

Флаг Финляндии - Sputnik Latvija
Latvija un Somija kopā strādās pie jauna tipa BTR izstrādes

Savā intervijā aizsardzības ministrs pauda viedokli arī par krievvalodīgo patriotismu. Pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka mazākumtautību atbalsts Latvijas valdībai pastāvīgi pieaug, tātad valdība ejot pareizā virzienā.

Latvijas Krievu savienība ir pārliecināta, ka AM pētījums būtiski sagroza reālo ainu par to, kāda ir Latvijas iedzīvotāju attieksme pret politiķiem – par to liecina sociālo tīklu apmeklētāju ironiskā reakcija, redzot resora publicētos rezultātus. Informāciju par atbalsta pieaugumu skeptiski uztvēra gan latvieši, gan krievi.

"LKS vēlreiz atgādina ābeces patiesību – cilvēki kļūst par patriotiem ne pēc "uzplečotu sociologu" burvju nūjiņas mājiena, bet gan tikai tad, ja valsts ar viņiem rēķinās, rūpējas par viņu labklājību, ciena viņu pamattiesības, tostarp arī tiesības uz kvalitatīvu izglītību bērniem.

Divi procenti aizsardzībai no debesīm nekrīt, tie nāk no cilvēku naudas makiem, kuri tos smagā darbā pelna mūsu valstī.

Aizsardzības ministra urāpatriotiskais un pat skolmeistariskais tonis iespējams tikai tāpēc, ka viņam ir nopietna krājkasīte militārajiem izdevumiem.

Ja varasvīri tikpat dāsni tērētu mūsu nodokļus sociālajām vajadzībām, veselības aprūpe izietu no krīzes, demogrāfija atdzīvotos, varbūt pat cilvēku aizplūšana uz ārzemēm samazinātos," ir pārliecināta LKS.

Iepriekš vēstīts, ka patlaban Aizsardzības ministrija sadarbībā ar citām iestādēm izstrādā brošūru iedzīvotājiem ar instrukcijām "kara gadījumam". Tiek gatavoti preses materiāli, kam, saskaņā ar resora plāniem, jābūt katra iedzīvotāja mājās, lai informācija būtu pieejama pat atslēgtas elektrības apstākļos. Vienlaikus Pabriks atzina, ka tamlīdzības AM iniciatīvas neraisa iedzīvotāju entuziasmu – cilvēki ir neapmierināti par to, ka viņus biedē ar "iebrukumu".

Ziņu lente
0