Drosmes trūkst: vēsturnieks pieķēris Lietuvas prezidentu divkosībā Holokausta dēļ

© Foto : из личного архива Михаила СмолинаПолитолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин
Политолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas valdība cenšas mazināt savu vainu par to, ka liels skaits Lietuvas pilsoņu palīdzēja nacistiem viņu noziegumos Padomju Savienības okupētajās teritorijās, uzsvēra vēsturnieks Mihails Smoļins.

RĪGA, 29. janvāris – Sputnik. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda ar dzīvesbiedri piedalījās Aušvicas koncentrācijas nometnes atbrīvošanas 75. gadadienai veltītajos pasākumos Polijā, vēstīja Sputnik Lietuva. Nausēda konstatēja, ka ieradies Polijā, lai paustu "neliekuļotu cieņu" miljoniem ebreju, kuru dzīvības aiznesis Holokausts Otrā pasaules kara gados, kā arī noliektu galvu vairāk nekā divsimt tūkstošu lietuviešu tautas upuru piemiņai.

Lietuvas vadība pūlas novelt no sevis daļu vainas par to, ka liels skaits Lietuvas pilsoņu palīdzēja nacistiem viņu noziegumos Padomju Savienības okupētajās teritorijās, sarunā ar Sputnik Lietuva norādīja politologs, vēstures zinātņu kandidāts Mihails Smoļins.

"Tas ir gļēvs mēģinājums sagrozīt vēsturi un iedvest Lietuvas pilsoņiem melīgu domu par to, ka republika bijusi gan Trešā reiha, gan Padomju Savienības upuris - sak, lietuvieši nokļuvuši starp āmuru un laktu un nevar būt ne pie kā vainīgi. Patiesībā daudzi Lietuvas pilsoņi pēc brīvas gribas kļuva par vācu fašisma sabiedrotajiem," uzsvēra Smoļins.

Tāpēc nav īsti skaisti vienuviet just līdzi, citviet – parādīt savu valsti kā Holokausta upuri, ne Otrā pasaules kara laikā pastrādāto noziegumu līdzzinātāju.

"Prezidentam trūkst drosmes skaidri skatīties uz Lietuvas vēsturi, neuzskatīt republikas iedzīvotājus par gļēvu masu, kas nepiedalījās kara notikumos. Tāda veida divkosība liecina, ka Lietuvā vēlas ieviest vēstures zināšanu informatīvo blokādi, bet ārēji piešķirt Lietuvas Republikai upura tēlu," secināja Smoļins.

Otrā pasaules kara gados Lietuvā tika noslepkavoti gandrīz 90% vietējās ebreju kopienas – apmēram 220 tūkstoši no 250 tūkstošiem cilvēku. Ebreju tautas iznīcināšanā piedalījās arī lietuvieši – nacistu kolaboranti.

Освобождение советскими войсками узников немецко-фашистского концлагеря Аушвиц-Биркенау - Освенцим - Sputnik Latvija
ASV vēstniecība piedēvējusi Aušvicas atbrīvošanu amerikāņu kareivjiem

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, piedaloties Pasaules Holokausta piemiņas forumā Izraēlā atgādināja, ka nacistu līdzskrējēji Eiropas valstīs bieži vien nežēlībā pārspēja savus saimniekus – okupētajās PSRS teritorijās, kur viņi rīkojās, bija nogalināts lielākais skaits ebreju. 75 gadu laikā neviens hitleriešu līdzskrējējs Lietuvā nav saņēmis sodu, daudzi vēlāk padarīti par "nacionālajiem varoņiem".

Sarkanā armija 1945. gada 27. janvārī atbrīvoja "Aušvicas" (Osvencimas) nāves nometni – lielāko un visilgāk pastāvējušo nacistu koncentrācijas nometni. Dažādi dati liecina, ka Aušvicas nāves nometnēs noi 1941. līdz 1945. gadam gājuši bojā līdz 1,4 miljoni cilvēku, kuru vidū 1,1 miljons bija ebreji.

Ziņu lente
0