ASV vēstniecība piedēvējusi Aušvicas atbrīvošanu amerikāņu kareivjiem

© Sputnik / Борис Игнатович / Pāriet pie mediju bankasОсвобождение советскими войсками узников немецко-фашистского концлагеря "Аушвиц-Биркенау" - Освенцим
Освобождение советскими войсками узников немецко-фашистского концлагеря Аушвиц-Биркенау - Освенцим - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV vēstniecība Dānijā paziņojusi, ka Aušvicas nāves nometni atbrīvojuši amerikāņi. Pēc lietotāju kritikas kļūda tomēr netika izlabota.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. ASV vēstniecība Dānijā publicējusi savā lapā Twitter ziņu par to, ka nacistisko koncentrācijas nometni Aušvicā esot "atbrīvojuši" amerikāņu kareivji, vēsta RIA Novosti.

Pēc lietotāju kritikas diplomātiskā misija atzina kļūdu, taču teksts netika izlabots.

Krievijas vēstniecība Savienotajās valstīs norādīja, ka tā ir nekaunīga vēstures sagrozīšana.

Iepriekš vācu izdevums Der Spiegel vienā no savām lapām sociālajos tīklos "kļūdaini" publicēja materiālu par to, ka Aušvicas (Osvencimas) koncentrācijas nometni it kā esot atbrīvojusi amerikāņu armija.

Vispirms publikācijai pievērsa uzmanību vācu lasītāji. Pēc tam izdevums atvainojās "par milzīgi neveiklo kļūdu" un apliecināja, ka izteikto kritiku uztver kā "taisnīgu sodu".

Центральные ворота бывшего концентрационного лагеря Аушвиц-Биркенау в Освенциме - Sputnik Latvija
Der Spiegel piedēvējis Aušvicas atbrīvošanu amerikāņiem

Izdevums izlaboja savu publikāciju un atgādināja, ka koncentrācijas nometni atbrīvojusi Sarkanā armija.

Ik gadus 27. janvārī tiek atzīmēta Starptautiskā Holokausta upuru piemiņas diena. Šajā dienā 1945.gadā Sarkanā armija atbrīvoja "Aušvicas" (Osvencimas) nāves nometni. Tā kļuvusi par vienu no galvenajiem Holokausta simboliem. Dažādi dati liecina, ka Aušvicas nāves nometnēs no 1941. līdz 1945.gadam gājuši bojā līdz 1,4 miljoni cilvēku, kuru vidū 1,1 miljons bija ebreji.

1947.gadā bijušās nacistu koncentrācijas nometnes vietā tika radīts muzejs. 1979.gadā tas iekļauts UNESCO vispasaules mantojuma sarakstā.

Ziņu lente
0