Latvija var uzbūvēt termināli naftas pārkraušanai Baltkrievijas vajadzībām

© Sputnik / Sergey MelkonovНефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту
Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Privātie termināļi tehnisku vai ekonomisku apsvērumu dēļ atteikušies no naftas pārkraušanas Baltkrievijai. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits pieļauj investīcijas piemērota termināļa būvdarbiem.

RĪGA, 28. janvāris — Sputnik. Valsts ir gatava izvērtēt investīciju iespējas ostu termināļos, ja patlaban privātajiem īpašniekiem nav iespēju uzņemt kaut kādu veidu kravas, satiksmes ministrs Tālis Linkaits pavēstīja Latvijas televīzijā.

Šādi politiķis komentēja ziņu par to, ka termināļi Ventspils ostā atteikušies pārkraut Baltkrievijai paredzēto naftu no Norvēģijas, un krava novirzīta uz Klaipēdu. Iepriekš valsts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs atzīmēja, ka Ventspilī uzņēmumi paši atteikušies no naftas tranzīta caur Latvijas ostām – viņi no kaut kā nobijušies, tāpēc krava aizgājusi uz Klaipēdu.

Пустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию - Sputnik Latvija
Baltkrievijas NPR saņēmusi pirmo naftas kravu no Norvēģijas

Tālis Linkaits paziņoja, ka Latvijas ostām ir iespējas pārkraut naftas produktus un naftu Baltkrievijai abos virzienos, taču ostās strādājošie termināļi ir privātīpašums, un to īpašnieki paši pieņem lēmumus atbilstoši savām biznesa interesēm.

Viņš atklāja, ka vairāki termināļi Rīgā un Ventspilī saņēmuši Baltkrievijas piedāvājumus.

Linkaits norādīja, ka būtu labi, ja valsts īpašumā būtu kāds terminālis, jo arī Baltkrievijā pierasts, ka valsts iesaistīta biznesā. Pēc viņa teiktā, ja situācija izvērstos tāda, ka ir kravas, bet nav termināļu, kas tās pārkrauj, tad, iespējams, valstij jāskatās, kur ieguldīt, lai to nodrošinātu.

Iepriekš Venstpils ostas pārvaldnieks Andris Purmalis pavēstīja, ka vietējo termināļu atteikšanās no Baltkrievijas naftas kravas, iespējams, saistīta ar tehniskām niansēm. Pēc viņa domām, produkta speficika atšķīrās no paša terminaļa iespējām – varbūt vajadzīga sildīšana vai, gluži otrādi, atdzešana un kādi papildu apkārtējās vides apstākļi.

Iepriekš vēstīts, ka 24.janvārī tankkuģis Breiviken no Norvēģijas piegādāja Klaipēdas ostā 80 tūkstošus tonnu Johan Sverdru markas naftas, kas paredzēta Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcai "Naftan". NRP nafta tiks nogādāta pa dzelzceļu.

Установка предварительной обработки нефти  - Sputnik Latvija
Baltija pāragri priecājas: analītiķis izvērtēja Minskas naftas tranzīta plānus

Lietuvas dzelzceļu pārstāvji precizēja, ka diennaktī plānots nosūtīt 90 vagonus – divus vilciena sastāvus pa 40-50 vagoniem. Kravu plānots piegādāt divu nedēļu laikā.

Pirmā naftas krava nonāca Novopolockā 26.janvārī.

Baltkrievija pieļauj, ka turpmāk strādās ar Norvēģijas naftu. "Svarīgs ir arī aspekts, ka izejviela tiek iepirkta bez starpniekiem, vien a no kompānijām, kas piedalās naftas ieguves projektā Norvēģijas šelfā. Turklāt mums izveidojušās labas attiecības ar piegādātājiem," paskaidroja uzņēmuma pārstāvis Aleksandrs Demidovs.

Ziņu lente
0