KF politiķis atbildēja uz Latvijas ĀM ziņojumu un ierosināja mainīt Krievijas Konstitūciju

© Sputnik / РИА Новости / Pāriet pie mediju bankasРатушная площадь в Риге после ухода фашистов
Ратушная площадь в Риге после ухода фашистов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Konstitūcijas preambulā ir jāiekļauj vēstures pamata punkti, tostarp arī valsts – Otrā pasaules kara uzvarētājas statuss, uzskata Krievijas senators Aleksejs Puškovs.

RĪGA, 28. janvāris — Sputnik. Krievijas Konstitūcijas grozījumu izstrādes darba grupas loceklis, senators Aleksejs Puškovs ierosina nostiprināt Pamatlikumā valsts – Otrā pasaules kara uzvarētājas statusu. Pēc viņa domām, šis jautājums ir aktuāls, ņemot vērā vairāku valstu centienus izkropļot vēsturi. Citu starpā viņš minēja arī Latviju, vēsta RIA Novosti.

Politiķis norādīja, ka KF Konstitūcijas preambula ļauj to paplašināt ar mērķi iekļaut "vairākus mūsu nacionālās un vēsturiskās pastāvēšanas pamata aspektus". Pēc viņa domām, pie tamlīdzīgiem grozījumiem pieder arī nostādne par valsti – uzvarētāju Otrajā pasaules karā.

Мемориал Холокоста в Литве, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperts: rusofobija un antisemītisms soļo roku rokā

"Es tomēr tajā vai citā formā atzīmētu mūsu uzvaru Otrajā pasaules karā, mūsu valsts-uzvarētājas statusu, jo tas nosaka mūsu pastāvēšanu - gan iekšējo, gan starptautisko," teica Puškovs.

Senators akcentēja, ka patlaban turpinās uzbrukumi vēsturei, dažas valstis cenšas to izmainīt. Kā piemēru senators minēja Latvijas Ārlietu ministrijas ziņojumu, kurā Maskava tiek apsūdzēta par Eiropas vēstures nepareizu interpretāciju un starptautisko normu pārkāpumu.

"Šī ziņojuma autoru zināšanai man jāsaka, ka nepastāv nekādas citas starptautiskās normas, izņemot tās, ka Krievija ir atzīta par uzvarētāju Otrajā pasaules karā uz ANO Statūtu, Teherānas, Jaltas un Potsdamas konferenču lēmumu pamata," bija spiests atgādināt politiķis.

Atgādināsim, ka Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs gadagrāmatas "Latvijas ārējā un drošības politika" prezentācijā paziņoja, ja šis gads nesīs jauna veida konfrontāciju vēstures telpā. Pēc viņa domām, aiz Krievijas augstāko amatpersonu paziņojumiem par Otrā pasaules kara notikumiem slēpjas ne tikai vēsturiskais, bet arī politiskais konteksts.

Мероприятия по случаю 80-летия с начала Второй мировой войны - Sputnik Latvija
Viedoklis
Polijas lielā kļūda

Viņš atzinīgi novērtēja Saeimas darbu, kas skaidri formulējusi Latvijas nostādni un pauda solidaritāti ar Poliju un citām Baltijas valstīm.

16.janvārī Saeima pieņēma rezolūciju, kurā pārmeta Maskavai vēstures izkropļošanu un centās uzvelt PSRS atbildību par Otrā pasaules kara sākumu līdz ar nacistisko Vāciju. Rezolūcija netika pieņemta vienbalsīgi, virkne deputātu atzīmēja, ka valdošie politiķi atkal cenšas novērst tautas uzmanību no aktuālām problēmām un pārslēgties uz austrumu kaimiņa iedomāto ļauno uzvedību.

Krievijas vēstniecība Latvijā norādīja, ka Saeimas rezolūcija ir zaimojoša un amorāla, kā arī atgādināja, ka Latvija arī iepriekš sagrozījusi pirmskara notikumus un pacēlusi vēstures pārrakstīšanu valsts prioritātes rangā.

Ziņu lente
0