Maksa par dzīvokli Rīgā pieaugs

© Sputnik / Sergey MelkonovНа один день улица Тербатас в Риге стала пешеходной.
На один день улица Тербатас в Риге стала пешеходной. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā ir 110 970 dzīvokļu uz svešas zemes. Uz saimnieka zemes uzbūvēto saudzstāvu ēku iedzīvotāji kļuvuši par "zemes baronu" ķīlniekiem. Likums, kas aizstāv vienkāršos cilvēkus, iestrēdzis Tieslietu ministrijā.

RĪGA, 27. janvāris — Sputnik. Pērn Satversmes tiesa atcēla pakāpenisko maksas pazemināšanu par piespiedu zemes nomu zem daudzdzīvokļu mājām no 6% līdz 3% no zemes gabala kadastrālās vērtības. Līdz 2019.gada 1.maijam vēl bija spēkā samazināšana 4% apmērā gadā, taču kopš tā laika iedzīvotāji ir spiesti apmaksāt "pilno tarifu". Ja strīds starp īrniekiem un "baroniem" nokļūst tiesā, tā nosaka maksu 6% apmērā, stāsta bb.lv.

Tieslietu ministrija sagatavojusi jaunu likumprojektu, kas iemūžina maksu 4% apmērā. Saprotams, ka iedzīvotājiem tā tomēr būtu labāk, nekā maksāt 6%. Tikai projekts vēl joprojām iestrēdzis un kustas uz priekšu vien palēnām.

Likums vēl ir ceļā

Nesenajā Saeimas Valsts pārvaldes lietu komisijas sēdē deputāti iepazinās ar TM piedāvājumu noteikt piespiedu nomas maksu īpašumu attiecībās.

TM pārstāvji norāda: valsts sekretāru sapulcē likums apspriests 2019.gada 13.jūnijā. Februārī to cer saskaņot ministriju apspriedē.

Komisijas pārstāvis, deputāts Valainis ierosināja iesniegt projektu Saeimā, pat ja tas netiks saskaņots. Taču domāsim reāli, godātie lasītāji. Līdz šim "baroniem" izdevies atrisināt sev par labu virkni svarīgu jautājumu. Kāpēc būtu jādomā, ka viņu iespējas pēkšņi ir pagaisušas? Tieši šajā mirklī?

Vienlaikus arī paši zemes īpašnieki ir sarosījušies un gatavo savus ierosinājumus.

Izdevīgs piedāvājums

Kāds uz saimnieku zemes uzbūvētas mājas iedzīvotājs publicēja sociālajos tīklos kārtējo "laimes vēstuli" no zemes īpašnieka ar piedāvājumu izpirkt zemi un, tā sakot, gulēt mierīgi. Vēstules saņēmējs bija neizpratnē – ko darīt ar vēstuli, kā to saprast – vai autors raksta taisnību, vai, kā parasti...

Uzņēmuma "Pilsētas zemes dienests" vēstule adresēta mājas iedzīvotājiem Vaidavas ielā. Tajā norādīts, ka 2018.gadā bijušais mājas pārvaldnieks nodevis īpašuma pārvaldi "Rīgas namu pārvaldniekam" (RNP) un kopš tā laika nav noslēgts līgums ar zemes īpašniekiem par zemes nomu. Ir tikai pagaidu vienošanās par nomas maksas uzkrājumu izveidi.

Daudzstāvu dzīvojamās ēkas - Sputnik Latvija
Piespiedu noma: "zemes baroniem" piespriesta soda nauda 50 tūkstošu eiro apmērā

Zemes īpašnieks ierosina noslēgt līgumu ar viņu un iekasēt nomas maksu, taču tā tiks it kā ieskaitīta zemes izpirkšanas fondā. Tātad, kad iedzīvotāji būšot gatavi pilnībā izpirkt zemi (pie tam viņš atgādina, ka procedūra līdz ar visām saskaņošanām un sapulcēm nenotiek ātri), jau būšot izveidots jūtams pamats pirkumam. Tad pirkums it kā iznāks ar atlaidi.

Lai to saņemtu, līgums jāparaksta līdz 2020.gada 27.janvārim.

Vēstulē zemes īpašnieku pārstāvji piedāvā vairākus zemes gabala izpirkšanas variantus. Vienā – par kadastra vērtību, abos pārējos – par summu, kas pārsniedz kadastra vērtību 2020.gadā. Tomēr visos variantos minēts, ka iedzīvotājiem aprēķinātā nomas maksa, ko viņi maksās vismaz nākamos 8-9 mēnešus, tiks ieskaitīta zemes izpirkuma maksā, ja lēmums par izpirkumu tiks pieņemts tuvāko 3 gadu laikā. Pēc zemes īpašnieku domām, tas ir izdevīgi.

"Pilsētas zemes dienesta" pārstāvis Normunds Šlitke sarunā ar LTV7 jau atzīmēja, ka, viņuprāt, 3 gadi ir optimāls laiks lēmuma pieņemšanai un mājas izpirkšanai. Viņš atgādināja, ka daudzi jau pērn izpirkuši zemi un tas esot izdevīgi – dzīvoklis kļūst par 7% dārgāks.

Ko darīt?

Margarita publikācijas komentāros apstiprināja: "Mēs arī saņēmām. Purvciems. Kāpēc viņš sūta tādas vēstules mums, nevis RNP, ja viņam ir līgums ar RNP, nevis ar iedzīvotājiem? Tas ir, viņš darbojas aiz RNP muguras un grib patstāvīgi savākt nomas naudu. Biedē, ka mūsu samaksātā nauda ir gājusi bojā PNB bankā un mums nāksies vēlreiz maksāt viņam par nomu par agrākajiem gadiem."

Darja bija sašutusi par mājas pārvaldnieku: "Līgums nav pagarināts jau trīs (!!!) gadus. Apsaimniekošanas līgumā norādīts, ka tas ir viņu tiešais pienākums!!! Vienīgais līgums, ko viņi var noslēgt saimnieku vārdā!"

Par pašu vēstuli viņa izteicās emocionāli un necenzētiem izteicieniem.

Viedoklis – nevajag parakstīt!

Biedrības "Tauta pret zemes baroniem" pārstāvis Vladimirs Tkačenko skaidro pašreizējo situāciju. Pēc viņa domām, nekur skriet nevajag:

"Pirmkārt: Tieslietu ministrija izstrādājusi likumprojektu par nomas attiecību nomaiņu pret servitūtu (lietošanas tiesībām) ar vienoto likmi 4% apmērā no kadastra vērtības.

Pagalms Pleskodālē - Sputnik Latvija
Prezidents saņem sūdzības par daudzdzīvokļu namu zemes gabalu īpašniekiem

Otrkārt: patlaban tiek izskatīts jauns daudzdzīvokļu dzīvojamo māju zemes kadastrālās vērtības aprēķināšanas noteikumu variants, un, iespējams, zemes kadastrālā vērtība samazināsies, nevis pieaugs.

Treškārt: Šlitke apzināti neslēdz līgumus ar RNP (nodokļi, nomas maksas likmes), lai arī RNP to regulāri piedāvā.

Ceturtkārt: individuālu rēķinu var izrakstīt tikai ar iedzīvotāju piekrišanu, ja atbilstošais lēmums pieņemts kopsapulcē (pretējā gadījumā iespējama dubulta maksa zemes īpašniekam un pārvaldniekam).

Piektkārt: tā kā likums patlaban nenosaka nomas maksas likmi, individuālie nomas līgumi nav iespējami (dažādas tiesas var noteikt atšķirīgu likmi)".

Viņš sniedza skaidrojumu arī par līguma trūkumu:

"Šlitkes kungs nevar vienoties ar RNP. Strīds ir par nomas maksas likmi. Šlitke vēlas 6$, RNP pieprasa 4%. protams, Šlitkes kungam nauda ir vajadzīga, un viņš nolēmis izsūtīt vēstules (iedzīvotajiem). Un vēstulēs nav ne runas par 4%."

Sarunā ar LTV7 to apstiprināja arī pats Normunds Šlitke:

Viņš norādīja, ka procents neesot aprēķināts, esot fiksēta maksa, kas vidēji sasniedz 5,9-6%. Tas esot atkarīgs no mājas.

Savukārt RNP norāda: lai arī, pēc viņu domām, likums ļauj zemes īpašniekiem noslēgt individuālus līgumus, dzīvokļa īpašnieks pie tam pārmaksās apmēram pusotru reizi. Tātad tas nepārprotami ir neizdevīgi.

Starpposma finišs

Patlaban vairāki opozīcijā strādājošie politiķi aicina ignorēt "baronu" piedāvājumus. Tikai vara, ar kuras palīdzību Latvijā risinās sistemātiskie jautājumi, nav viņu rokās.

Fonā jūtamas bažas: nekustamo īpašumu kadastrālā vērtība, no kuras tiek rēķināta noma (un citi nodokļi), tuvākajā laikā mainīsies. Un diezin vai tā samazināsies.

Ziņu lente
0