Piespiedu noma: "zemes baroniem" piespriesta soda nauda 50 tūkstošu eiro apmērā

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasDaudzstāvu dzīvojamās ēkas
Daudzstāvu dzīvojamās ēkas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs noteicis soda naudu skandalozajam uzņēmumam, kas piespiedis dzīvokļu īpašniekus maksāt nesamērīgu zemes nomas maksu.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik, Jeļena Kirillova. Atgādināsim, ka stāsts par "zemes vergiem" aizsākās šī gada sākumā, kad vairāk nekā četri tūkstoši dzīvokļu īpašnieku pēksņi saņēma vēstules no parādu iekasēšanas uzņēmumiem. Tie draudīgi pieprasīja apmaksāt zemes nomas parādus, par kuriem cilvēkiem nebija ne jausmas.

Par vairākiem gadiem sakrātie parādi dažkārt sasniedza astronomiskas summas — daži dzīvokļu īpašnieki saņēma rēķinus par diviem un trim tūkstošiem eiro.

Евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Daudzdzīvokļu namu īpašniekiem pieprasīts zemes nomas maksas parāds

Saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) datiem, laikā no šī gada 1. janvāra līdz 31. jūlijam PTAC saņēma 44 iesniegumus no iedzīvotājiem, kuri sūdzējās par AS "Pilsētas zemes dienests" rīcību. PTAC darbinieki saskārās arī ar elektronisko vēstuļu un tālruņa zvanu lavīnu jautājumā par zemes nomu un nesamērīgajiem rēķiniem. PTAC speciālisti izskatīja AS "Pilsētas zemes dienests" mājaslapu un secināja, ka firmas "paspārnē" nonākušas vismaz 47 daudzdzīvokļu mājas Rīgā — 3 tūkstoši iedzīvotāju. Taču zināms, ka AS "Pilsētas zemes dienests" strādā ne tikai galvaspilsētā, bet arī citās Latvijas pilsētās (Ventspilī, Liepājā utt.)

Patērētāju aizsargi izskatīja iedzīvotāju sūdzības un secināja, ka AS "Pilsētas zemes dienests" ir veikusi negodīgu komercpraksi, kuras ietvaros tā:

  • Pieprasa zemes nomas maksu no dzīvokļu īpašniekiem, neievērojot Komerclikumā noteikto komercdarījuma saistību noilguma termiņu, proti 3gadus, no parāda rašanās brīža, pieprasot dzīvokļu īpašniekiem zemes nomas maksu par 2008.‑2010.gadu.
  • Aprēķinot zemes nomas maksu, pārkāpj likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" pārejas noteikumu 40.punktā noteikto maksas pieauguma ierobežojumu, proti, to, ka nomas maksai par 2008.gadu par pamatu jāņem 2007.gada zemes nomas maksa, savukārt, aprēķinot zemes nomas maksu par 2009.gadu, par pamatu jāņem 2008.gada zemes nomas maksa, un attiecīgi — par 2010.gadu — 2009.gada zemes nomas maksa.
  • Zemes nomas maksas aprēķinā nepamatoti iekļauj pievienotās vērtības nodokli (PVN).
  • Pieprasījusi dubultu nomas maksu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekiem, kuru nomas līgumi laika periodā no 2008.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 31.decembrim nav bijuši noslēgti, savukārt 2010.gadā, neskatoties uz noslēgtajiem nomas līgumiem, pieprasīja zemes nomas maksu.
  • Zemes nomas maksas piedziņu ir prettiesiski nodevusi parādu ārpustiesas atguvējam.
  • Sniegusi patērētājiem maldinošu un tendenciozu informāciju par juridiskajiem procesiem zemes nomas maksas strīdos.

Rezultātā PTAC pieņēma lēmumu noteikt sodu AS "Pilsētas zemes dienests" 50 tūkstošu eiro apmērā un uzliekt tiesisku pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgas komercprakses īstenošanu.

Pagalms Pleskodālē - Sputnik Latvija
Prezidents saņem sūdzības par daudzdzīvokļu namu zemes gabalu īpašniekiem

Tiesa, PTAC speciālisti uzsvēra, ka šis lēmums neattiecas uz gadījumiem, kad konkrētā lietā pieņemts tiesas lēmums — šādā situācijā patērētājam jāpilda tiesas lēmums.

Jāpiebilst, ka dzīvokļu īpašnieki ne tikai vērsušies PTAC, bet arī apvienojušies biedrībā "Tauta pret zemes baroniem", un daudzi no viņiem vērsušies tiesā. Pirmie tiesas lēmumi liecināja par labu dzīvokļu īpašniekiem — piespiedu nomas naudu iekasēt nav iespējams, ja kopš parāda rašanās pagājuši vairāk nekā 3 gadi. 

Ziņu lente
0