Viedoklis

Baltiju "aizsargās" Polija ar amerikāņu "spēļmantiņām"

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasИстребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото
Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varšava plāno tuvākajā laikā iegādāties ASV trieciena lidmašīnas – neredzamās F-35 Lightning II, kas paredzētas nevis aizsardzībai, bet gan agresijai. Šis solis var negatīvi ietekmēt militāri politisko situāciju Austrumeiropā.

Pagājušajā nedēļā Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks paziņoja, ka plāno iegādāties Savienotajās Valstīs 32 iznīcinātājus-bumbvedējus F-35, un akcentēja, ka līgums tiks parakstīts līdz janvāra beigām. Iegādājoties F-35 par 200 miljoniem dolāru gabalā, Varšava cenšas krasi palielināt savu Gaisa kara spēku cīņasspēju (pagaidām vispasaules Global Firepower reitingā tie ieņem 29. vietu – starp Indonēziju un Sīriju).

Oficiālie dati liecina, ka patlaban Polijas GKS rīcībā ir 30 iznīcinātāji MiG-29 un 32 iznīcinātāji Su-22, kā arī 48 amerikāņu lidmašīnas F-16. Protams, 32 modernie iznīcinātāji-bumbvedēji F-35 spēj nodrošināt kvalitatīvu izrāvienu, jautājums ir tikai par tā vektoru. Vai tas notiek ar mērķi stiprināt Polijas nacionālo drošību vai bruņosanās sacensību, kas saistīta ar Austrumeiropas kaimiņvalstu apdraudējuma pieaugumu? Pamēģināsim uzmanīgi izvērtrt Polijas GKS pārapbruņošanās iespējamās sekas.

No 15.decembra NATO misiju Baltic Air Policing pilda četri poļu iznīcinātāji F-16 un 150 kareivji, kas dislocēti Emari bāzē Igaunijā. Ārvalstu dalība Baltijas reģiona gaisa telpas patrulēšanā ir provokatīva pēc savas būtības un absolūti neatbilst miera un stabilitātes situācijai.

Patrulēšanas īpatnības

NATO militārā aktivitāte starptautiskajā gaisa telpā jau tagad apdraud civilo transporta satiksmi un drošību vairākās Austrumeiropas valstīs. Piemēram, 15. un 17.janvārī virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem Ziemeļatlantijas alianses aviācija pavadīja Krievijas Aizsardzības ministrijas pasažieru Tu-134, kas devās uz Kaļiņingradas apgabalu (un atpakaļ) četru iznīcinātāju (divi Su-35 un divi Su-27) pavadībā. Pats par sevi saprotams, šajā laikā provokatīvo patrulēšanu izpildīja poļu lidotāji.

Американские ракеты Patriot  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Bezatbildīgā kaimiņiene: Polija kļūst bīstama Baltijas valstīm

2017.gadā amerikāņu iznīcinātājs F-16 centās pietuvoties nepieļaujamā attālumā Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu lidmašīnai. Tamlīdzīgi naidīgi izlēcieni notiek regulāri un nekādi neveicina labu kaimiņattiecību stiprināšanu vai Baltijas valstu reālās aizsardzības spēju pieaugumu. Ja ir lidojuma plāns, ieslēgti radiosakari un transponderis, kāpēc būtu jāpārtver reiss regulārajā gaisa trasē Sanktpēterburga-Kaļiņingrada? Iespējami dažādi atbilžu varianti.

Visi vēl atceras, kā nesen ASV Gaisa spēki noslepkavoja Irānas augsto militārpersonu Kasemu Suleimani un kā Valsts departamenta vadītājs Maiks Pompeo skaidroja par līdzīgas "stratēģijas" pielietojumu attiecībā pret citām valstīm. Jāpiebilst, ka Polija ir Ziemeļatlantijas alianses dalībvalsts, un ASV tajā ir galvenā loma. Amerikāņu nacionālo interešu aizsardzība Baltijā ar Polijas GS rokām neveicina stabilitāti reģionā. Mijiedarbība ar Krieviju un tās sabiedrotajiem no spēka pozīcijas ir neproduktīva un bīstama.

"Neredzamo" F-35 iespējamo pielietojumu misijā "Baltic Air Policing" Krievija un Baltkrievija viennozīmīgi uzskatīs par militāro apdraudējumu – šīs lidmašīnas ir paredzētas pretinieka PGA pārvarēšanai un spēj uzņemt plaša spektra bruņojumu, ieskaitot lielā darbības rādiusa spārnotās raķetes. Tikpat asa reakcija iespējama, ja Polija izmantos iznīcinātājus-bumbvedējus F-35 Lightning II militārajos manevros pie Krievijas robežām.

Eiropas aizstāvji

Krievijas atbilde ir paredzama – jaunie zenītraķešu kompleksi S-350 "Vitjaz" (vidējs darbības rādiuss) jau sāk kaujas dežūras rietumu virzienā, Ļeņingradas apgabalā. Krievijas AM plāno līdz 2027.gadam iekļaut bruņotajos spēkos 12 S-350 divizionus. Sešas lidmašīnas F-35 Krievijas radari fiksēja pie Irānas robežas tūlīt pēc Islama revolūcijas sargu korpusa uzbrukuma ASV armijas bāzēm Irākā.

Iepriekš ASV Valsts kase konstatēja, ka rezerves daļu trūkuma dēļ trešā daļa lidmašīnu F-35 ASV Gaisa spēkos gandrīz visu gadu nevarēja pacelties gaisā. Tika fiksētas nopietnas problēmas borta datora (Autonomic Logistics Information System) darbā. Pie tam, domājams, poļi rindā pēc dārgās "spēļmantiņas" stāvēs vēl labu laiku, jo 2019.gada vidū no konveijera nonāca tikai 194 F-35 Lightning II. Bet pagaidām, kamēr austrumeiropiešu gaisa spēki vēl nav pieņēmušies spēkā, ASV spēku Eiropā vadība pārvācas tuvāk NATO robežām – uz Poliju.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.   

Ziņu lente
0