Viedoklis

Bezatbildīgā kaimiņiene: Polija kļūst bīstama Baltijas valstīm

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasАмериканские ракеты Patriot
Американские ракеты Patriot  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas teritorijā pieaugošais Pentagona trieciena potenciāls neveicina reģionālās drošības nostiprināšanu un nostāda trieciena priekšā ASV NATO sabiedrotos Baltijā.

ASV pabeidz kārtējā globālās pretraķešu aizsardzības (PRA) sistēmas Aegis Ashore posma būvniecību Polijā, netālu no Redzikovas pilsētas. Izņemot radaru un vadības sistēmu, objektā tiek izvietoti palaišanas konteineri ar pārtvērējiem Standart Missile 3 (SM-3), kuri spēj iznīcināt mērķus līdz 500 kilometru attālumā un līdz 250 kilometru augstumā. Saskaņā ar Pentagona informāciju, PRA sistēma ir paredzēta vidēja un maza darbības rādiusa ballistisko raķešu iznīcināšanai lidojuma trajektorijā. Rietumos ir pieņemts uzskatīt, ka objekts Redzikovā vairos NATO aizsardzības potenciālu.

Maskavas vērtējums ir citādāks: Amerikas PRA bāze 180 kilometru attālumā no Kaļiņingradas apgabala pārkāpj kodola paritāti, var tikt izmantota trieciena veikšanai ar spārnotajām raķetēm Tomahawk (ar darbības rādiusu 2500 kilometri) stratēģiskiem objektiem Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas teritorijā. Pirmais šāda veida globālās sistēmas Aegis Ashore objektu amerikāņi uzbūvēja 2016. gadā Deveselu, Rumānijā. Līdz ar poļu pozīcijas ekspluatācijas uzsākšanu Pentagonam parādīsies iespēja apšaut divu KDLO dalībvalstu teritorijas no diviem flangiem. Šeit ir jāņem vērā arī četru tās pašas Aegis sistēmas ASV JKS raķešu karakuģu potenciāls, kuri pastāvīgi bāzējas Spānijā un var tikt nosūtīti attiecīgi uz Baltijas un Melno jūru.

ASV Pretraķešu aizsardzības aģentūras (MDA) direktors viceadmirālis Džons Hils septembra beigās pats personīgi apmeklēja PRA pozīcijas Polijā, apskatīja Aegis Ashore bastionu un multifunkcionālo dzīvojamo kompleksu, kur tiks izvietots ap 500 amerikāņu karavīru. Gandrīz sinhroni ASV Kongress atbalstīja 32 multifunkcionālu iznīcinātāju-bombardētāju F-35 pārdošanu Polijai par 6,5 miljardiem dolāru. Vai tiešām Vašingtona ir tik ļoti norūpējusies par sabiedroto Austrumeiropā aizsardzību no Krievijas ballistiskajām raķetēm (nerunājot jau par Irānas BPLA)?

Pentagona Aizsardzības stāsts izskatās ārkārtīgi nepatiesi. Savas militārās gatavošanās mērķus Austrumeiropā ASV īpaši arī neslēpj. F-35 paredzēti pretinieka PRA sistēmu pārvarēšanai un iznīcināšanai tā teritorijas dziļumā. Savukārt par labu amerikāņu PRA sistēmas triecienuzbrukuma nolūkam liecina tas fakts, ka objekti Deveselu un Redzikovā nenodrošina plašu un ešelonētu aizsardzības robežu Austrumeiropā.

Ir vieta diskusijām par Aegis Ashore efektivitātes procentiem, taču masveida atbildes triecienu sistēma noteikti neapturēs. Toties no Redzikovas līdz Maskavai ir vien 1300 kilometri, Minska ir pat tuvāka – 680 kilometri, tā ir stratēģiska priekšrocība spārnoto raķešu Tomahawk izmantošanā ar darbības rādiusu 2500 kilometri, kuras var tik slepeni izvietotas konteineros pretraķešu Standart Missile 3 vietā.

Maskava vērtē Amerikas PRA izvietošanu Eiropā kā ASV kodola potenciāla manevru un ir spiesta veikt atbildes pasākumus. Krievijā vairākkārt uzsvēruši, ka globālās pretraķešu aizsardzības sistēma, būtībā, uzveļ ASV sabiedrotajiem Eiropā ievērojamu Pentagona atbildības, triecienuzbrukuma uzdevumu un funkciju apjomu – ar visām eiropiešiem negatīvajām sekām.

Bezatbildīgā pieeja

Reāla militārā konflikta gadījumā amerikāņu spārnotās raķetes no Redzikovas uz Maskavu īsākajā kursā lidos virs Lietuvas, savukārt Tomahawk trieciens Sanktpēterburgai neizbēgami skars Latvijas un Igaunijas gaisa telpu. Amerikas spārnotās raķetes var notriekt Krievijas PGA-PRA sistēmas (ZRK S-300 un ZRK S-400) virs Baltijas valstu teritorijas – mierīgajiem iedzīvotājiem, tostarp poļiem, tas ir ārkārtīgi negatīvs notikumu attīstības variants.

Американские ракеты Patriot размещены в Польше - Sputnik Latvija
Polijas ĀM vadītājs nosauca veidu kā "savaldīt Krieviju"

Lietuvas, Latvijas un Igaunijas prezidenti un valdības nevar ignorēt šādu perspektīvu, taču līdzpilsoņi ir ciniski mesti cīņā ar neeksistējošo "Krievijas agresiju". Investīcijas ir saistītas lielākoties ar ASV un NATO militārās infrastruktūras būvniecību. Baltijas reģionā pieaug un attīstās ārvalstu karaspēku aviācijas un sauszemes bāzes, ieroču arsenāli. Uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas iekārtojas Amerikas bataljons ar M1 Abrams tankiem.

Amerikāņu stratēģi pat neslēpj savus agresīvos plānus. Pirms dažām dienām ASV Gaisa karaspēku komandieris Eiropā Džefrijs Harigans paziņoja: "Ja mums vajadzēs iznīcināt Kaļiņingradas apgabala pretgaisa aizsardzības sistēmu, mums šajā sakarā ir plāns, un lai neviens par to nešaubās." Diez vai šis ģenerālis ir noraizējies par kaimiņu Lietuvas drošību, kura garantēti izrādīsies kaujas darbību zonā ar visa mūsdienu ieroču spektra izmantošanu.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0