Tikai Rīgā vien Rail Baltica vajadzībām jāiegulda līdz 350 miljoni eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Олег Буров
Мэр Риги Олег Буров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maģistrāles Rail Baltica tuvumā esošo Rīgas rajonu attīstībai nepieciešami līdz 350 miljoni eiro. Tādu līdzekļu pilsētai nav.

RĪGA, 26. janvāris — Sputnik. Piektdien, 24.janvārī, diskusijā Rīgas domē pilsētas mērs Oļegs Burovs pazinoja, ka maģistrāles Rail Baltica tuvumā esošo Rīgas rajonu attīstībai nepieciešami līdz 350 miljoni eiro, vēsta Mixnews.lv.

O.Burovs konstatēja, ka projektam Rail Baltica ir milzīgs potenciāls – tuvāko 50 vai pat 100 gadu laikā diezin vai būs vēl kāds infrastruktūras lēmums, kas tik lielā mērā mainīs rīdzinieku dzīvi. Taču politiķis ir pārliecināts: lai šo potenciālu īstenotu, visām ieinteresētajām pusēm – pilsētai, valdībai un iedzīvotājiem ir jāsēžas pie pārrunu galda un jāmeklē labākie risinājumi.

Сергей Кондратьев - Sputnik Latvija
Bez izredzēm: eksperts nosauca nosacījumu japāņu investīcijām Rail Baltica projektā

Pēc viņa domām, šiem risinājumiem vajadzīgi pašvaldības līdzekļi. Rīga nodrošinās finansiālo atbalstu Rail Baltica apkaimē erošo teritoriju rekonstrukcijai, tašu ar to nepietiek, pilsētai nebūs pietiekamu līdzekļu.

Pilsētas plānošanas uzņēmuma "Grupa 93" pārstāvis Neils Balgalis minēja iecirkni no Centrāltirgus līdz Daugavai, kurā Baltijas transporta mezgla izveide prasīs aptuveni 180 miljonus eiro. Pilsēta tajā var ieguldīt tikai aptuveni 25 miljonus, un pagaidām sav saprotams, kur ņemt atlikušo summu.

Lielākās izmaiņas plānotas Centrālās stacijas rajonā, pastāstīja Balgalis. Tur tuneļu vietā taps virszemes pārejas, zem dzelzceļa parādīsies jauna iela (Elizabetes iela tiks pagarināta līdz Turgeņeva ielai), tiks būvēts jauns tilts pār Daugavu kājāmgājējiem un velosipēdistiem, ar staciju savienots veloceliņu tīkls, bet 13.janvāra iela pārvērtīsies par bulvāri.

Центральный европейский банк - Sputnik Latvija
Igaunija ir pārliecināta: Eiropas Savienība piešķirs līdzekļus Rail Baltica projektam

Pašvaldība beidzot izrādījusi interesi, konstatēja satiksmes ministrs Tālis Linkaits un atzīmēja, ka pārrunas ar Rīgas domi varētu būt aktīvākas. Pēc viņa domām, daži projekti būtu varējuši saņemt finansējumu pašreizējā  periodā, taču pašlaik šis brīdis ir palaists garām.

Iepriekš vēstīts, ka, pēc Latvijas Valsts kontroles domām, projekta Rail Baltica vadība valstī nav pietiekama, finansējums tiek apgūts lēni, īpašumu atsvešināšanā valsts atpaliek gan no grafika, gan no kaimiņiem.

Plānots, ka dzelzceļa atzarojums ar Eiropas sliežu platuma standartu savienos Baltijas valstu galvaspilsētas ar Centrāleiropu jau pēc sešiem gadiem. Sākotnēji tika plānots, ka projekts izmaksās 3,7 miljardus eiro, bet tagad – 5,8 miljardus. ES uzņemsies 85% izdevumu.

Ziņu lente
0