Deduktīvā metode: Rīgas policisti nogādāja bērnu mājās

© pexels / pixabayРасстроенный мальчик
Расстроенный мальчик - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Paskatieties, kā Rīgas Pašvaldības policijas patruļas darbinieki meklē pilsētā pazudušā bērna vecākus vai skolu.

RĪGA, 24. janvāris – Sputnik. Rīgas Pašvaldības policijas auto patruļa spēja nogādāt pie vecākiem apmaldījušos sešus gadus veco bērnu, kaut gan tas izrādījās ne visai vienkārši.

Policiju izsaukušais vīrietis pastāstīja, ka brauca ar 5. trolejbusu un pamanīja tajā gulošu zēnu. Viņam radās aizdomas, ka zēns varēja nogulēt savu pieturu, tādēļ viņš nolēma pamodināt viņu. Pamostoties bērns nesaprata, kur atrodas, un nespēja izskaidrot, kur viņam bija jānokļūst, tādēļ vīrietis nolēma piezvanīt policijai.

Zēns pastāstīja, ka viņam ir seši gadi, ka viņš brauca uz skolu, taču aizmiga un palaida garām savu pieturu. Mobilā telefona viņam nebija, un viņš nespēja atcerēties nedz skolas nosaukumu, nedz vecāku tālruņu numurus, nedz adresi, kurā dzīvo.

Dežūrdaļas darbinieki uzsāka zēna datu meklējumus datubāzēs. Viņi noskaidroja zēna dzīvesvietas adresi. Tāpat noskaidrojās, ka nedz vecāki, nedz skola nav ziņojuši par skolēna pazušanu.

Drīzumā noskaidrojās, ka bērns nedzīvo deklarētajā dzīvesvietā. Zēns spēja nosaukt divus sabiedriskā transporta maršrutu numurus, ar kuriem parasti viņš nokļūst skolā, un policijas ekipāža no lēma izbraukt cauri sabiedriskā transporta maršrutam, lai zēns skatās pa logu un cenšas atpazīt sev pazīstamas vietas.

Tādējādi izdevās noskaidrot, kur bērns dzīvo faktiski, taču mājās neviens nevēra vaļā durvis, savukārt dzīvokļa atslēgas vecāki bērnam neiedeva. Pie ieejas durvīm policisti nolēma vēlreiz iztaujāt bērnu, lai nenogādātu viņu krīzes centrā, un pēkšņi viņš atcerējās skolas nosaukumu.

Мальчик с женщиной в автобусе - Sputnik Latvija
Bērns aizbrauca ar autobusu un pazuda: stāsts, kurš beidzās labi

Bērnu nogādāja skolā, kur nodeva klases audzinātājai. Tikai tur izdevās noskaidrot zēna mātes un tēva telefona numurus. Policisti centās sazināties ar zēna māti, taču viņa neatbildēja. Toties izdevās sazvanīt zēna tēvu. Uz jautājumu, kādēļ tik mazam bērnam ļāva vienam pašam doties uz skolu cauri visai Rīgai, tēvs pateica, ka zēnu uz skolu bija jāaizved mātei.

Informācija tika nodota Rīgas Pašvaldības policijas Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļai vecāku atbildības izvērtēšanai.

Rīgas Pašvaldības policija atgādina divas svarīgas lietas.

Pirmkārt, ir jādeklarē savu bērnu un radinieku, sevišķi sirmgalvju ar demences pazīmēm, faktiskā dzīvesvietas adrese. Bērns vai sirmgalvis ne vienmēr spēj iegaumēt svarīgu informāciju par sevi, toties likumsargi ar datubāzu palīdzību spēs atrast viņu dzīvesvietas adreses un nogādāt apmaldījušos cilvēkus mājās.

Otrkārt, normatīvajos aktos noteiktais vecums, sasniedzot kuru bērns drīkst viens pats atrasties sabiedriskā vietā, tostarp brīvi pārvietoties ar sabiedrisko transportu, ir septiņi gadi.

Ziņu lente
0