Finanšu ministrija pakāpeniski palielinās alkohola akcīzi

© Unsplash / Mattias DieselПиво в бокалах, архивное фото
Пиво в бокалах, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stipro alkoholisko dzērienu akcīzes pieauguma rezultātā šogad Latvijas budžets var zaudēt līdz divdesmit miljonus eiro.

RĪGA, 21. janvāris — Sputnik. Finanšu ministrija iesaka alkoholisko dzērienu akcīzi palielināt pakāpeniski, finanšu ministra padomnieks Ints Dālderis pastāstīja Latvijas Radio.

No 1. marta vīna un raudzēto dzērienu ar spirta saturu virs 6% un starpproduktiem (līdz 15%) akcīzes nodokļa likme pieaugs no 101 līdz 111 eiro par 100 litriem, starpproduktiem (15%-22%) – no 168 līdz 185 eiro, spirtam un citiem alkoholiskajiem dzērieniem – no 1564 līdz 2025 eiro, alum – no 7,4 līdz 8,1 eiro.

Бокал - Sputnik Latvija
Jaunajā gadā Latvijas iedzīvotājiem liks mazāk dzert

Finanšu ministra padomnieks pavēstīja, ka akcīzes nodoklis tiks paaugstināts pakāpeniski, ņemot vērā ekonomikas izaugsmi. Par gaidāmajām pārmaiņām neko sīkāk viņš nepastāstīja, un piebilda, ka koalīcija izvērtēs šo jautājumu.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka no 1. marta sagaidāms vērā ņemams akcīzes pieaugums, un tas var novest pie budžeta ienākumu sarukuma. Dālderis konstatēja, ka runa ir par 10-20 miljoniem eiro gadā.

Turklāt, pēc viņa vārdiem, pieņemot lēmumus akcīzes nodokļa jautājumā, jāpatur prātā, ka alkoholisko dzērienu tirdzniecība pierobežas zonā ir svarīgs ekonomikas elements.

Pirms 2020. gada budžeta apstiprināšanas Valkas, Ainažu, Salacgrīvas un citu pie Igaunijas robežas izvietoto pašvaldību iedzīvotāji organizēja piketu pie Saeimas pret akcīzes paaugstināšanu – pēc viņu domām, tā kaitēs alkohola tirdzniecībai pierobežā, samazinās darba cietu skaitu, novedīs pie bankrota uzņēmumus un nāks par ļaunu valsts budžetam.

Ziņu lente
0