Baltkrievija atstājusi Latviju bez benzīna

© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Pāriet pie mediju bankasНефтеперерабатывающее предприятие
Нефтеперерабатывающее предприятие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līgumi par naftas piegādēm nav noslēgti, tāpēc Krievija 1. janvārī pārtrauca naftas piegādes Baltkrievijai. Rezultātā rūpnīcas uz laiku pārtraukušas naftas produktu eksportu.

RĪGA, 21. janvāris — Sputnik. Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcas (NPR) darbojas ar minimālu slodzi un nepiegādā eksportam benzīnu un citus naftas produktu, ņemot vērā to, ka nav noslēgti ilgtermiņa līgumi par naftas piegādēm no Krievijas, vēsta eadaily.com.

Станок-качалка  - Sputnik Latvija
Latvija ir gatava pārsūknēt naftu uz Baltkrieviju

Baltkrievijas koncerna "Belņeftehim" pārstāvis pastāstīja, ka prioritārais uzdevums patlaban ir piegādes iekšzemes tirgū. Pie tam viņš nevarēja sniegt informāciju par iespējamo progresu pārrunās ar Krievijas naftas kompānijām par izejvielu piegādes atsākšanu.

Iepriekš vēstīts, ka Krievija pārtraukusi naftas padevi Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām no 2020. gada 1. janvāra, ņemot vērā to, ka puses nav parakstījušas attiecīgos līgumus.

Ziņots, ka Krievijas kompānijas piedāvāja iespēju saglabāt 2019. gada naftas piegādes līgumu noteikumus, bet Minska lūdza samazināt naftas līguma cenu par 10 dolāriem tonnā – par tirgus cenas prēmiju.

Valsts koncernā "Belņeftehim" apstiprināja, ka abu valstī strādājošo NPR – Mazirjas un "Naftan" slodze samazināta līdz tehnoloģiskajam minimumam, tās strādā ar iepriekš izveidotajām naftas rezervēm. Šajā fonā Baltkrievija uz laiku pārtrauca naftas produktu eksportu.

Četras jaunā gada dienas Baltkrievija strādāja pie jauniem naftas piegādes līgumiem. Tika ziņots, ka Minska izvērtē arī alternatīvos avotus, taču 6. janvārī bija zināms tikai par vienu līgumu par naftas piegādēm – ar Krievijas kompāniju. Ziņots, ka naftas pārsūknēšana uz Baltkrievijas NPR atsākta 4.janvāra vakarā. "Belņeftehim" pastāstīja, ka pirmā naftas partija 130 tūkstošu tonnu izejvielu apmērā iepirkta par cenu bez tirgus prēmijas. NPR "Naftan" sāka pārstrādāt naftu no Krievijas.

Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Reāla nauda: Latvija iesaistās cīņā par naftas piegādēm Baltkrievijai

15.janvārī kļuva zināms, ka grupas "Safmar" uzņēmumi sāk piegādes arī Mazirjas NPR. Aģentūras RIA Novosti informācijas avots vēstīja, ka noformēta naftas partijas iegāde 30 tūkstošu tonnu apmērā.

Minska ziņoja, ka janvārī Baltkrievija savu NPR nodrošināšanai plāno iegādāties Krievijā 650 tūkstošus tonnu naftas.

Tāpat Baltkrievijas naftas kompānija un NPR meklē alternatīvas Krievijas naftai – Ukrainā, Polijā, Baltijā, Kazahstānā un Azerbaidžānā, pastāstīja Baltkrievijas vicepremjers Dmitrijs Krutojs.

Eksperti atzīmē, ka visas alternatīvās naftas piegādes Baltkrievijai izrādīsies dārgākas nekā imports no KF.

"Baltkrievijai ir alternatīvas, taču tās visas ir dārgākas un nav izdevīgas. (..) Protams, tas ir atkarīgs no cenas, kādu piedāvā Krievija, taču transporta izdevumi viennozīmīgi būs daudz augstāki, ja vest pa jūru," norādīja Klaipēdas ostas pārstāvis Arturs Drungilis.

Kompānijas "BKS Broker" investīciju nodaļas priekšnieks Nareks Avakjans vērteja, ka alternatīvās naftas cenas Baltkrievijai būs vismaz par 15% augstākas.

Tas saistīts gan ar Krievijas naftas pašizmaksu, kas parasti ir par 3-5% zemāka nekā etalona markas, gan abu valstu ģeogrāfisko izvietojumu. Liela nozīme ir arī Krievijas saudzīgajiem muitas un nodokļu noteikumiem.

Цистерны на нефтебазе - Sputnik Latvija
Kad Latvijā atgriezīsies baltkrievu benzīns: Minska stāsta par optimistisku scenāriju

"Piegādēm jābūt atbilstošām ekonomiskajai rentabilitātei, un šajā aspektā Krievijas nafta Baltkrievijai ir visizdevīgākais variants," secināja Avakjans.

Patlaban Baltkrievija iegādājas naftu tikai Krievijā. KF 20109.-2024.gg. īsteno tā saucamo nodokļu manevru naftas sfērā, kas paredz pakāpenisku naftas eksporta nodevas samazināšanu līdz nullei un ieguves nodokļa palielināšanu. Šī iemesla dēļ nafta no Krievijas, domājams, kļūs dārgāka Baltkrievijai. Minska vērtēja, ka tās zaudējumi sešu gadu laikā sasniegs 11 miljardus dolāru. Zaudējumi 2019.gadā sastādīja apmēram 300 miljonus dolāru.

Ziņu lente
0