Kad Latvijā atgriezīsies baltkrievu benzīns: Minska stāsta par optimistisku scenāriju

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasЦистерны на нефтебазе
Цистерны на нефтебазе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Minska cer līdz mēneša beigām atteikties no visiem ierobežojumiem naftas produktu eksportā, taču patlaban prioritārs ir iekšzemes tirgus.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Baltkrievija cer atsākt naftas produktu eksportu janvāra beigās, patlaban rit pārrunas par naftas iepirkumu apjomiem un noteikumiem ar Krievijas kompānijām – gan nelielām ieguves firmām, gan vertikāli integrētiem uzņēmumiem, vēstīja koncerns "Belņeftehim", informē Belta.

"Mēs ceram, ka līdz janvāra beigām – vismaz tāds ir optimistiskais scenārijs – visi iespējamie ierobežojumi tiks atcelti," teica Baltkrievijas valsts koncerna "Belņeftehim" vadītājs Vladimirs Sizovs un piebilda, ka viss būs atkarīgs no tā, cik "ritmiski un ātri ritēs (naftas piegādes – red.) līgumu noslēgšanas process".

Viņš paziņoja, ka janvārī Baltkrievija savu NPR nodrošināšanai plāno iegādāties Krievijā 650 tūkstošus tonnu naftas.

Sizovs informēja, ka Baltkrievija piedalās pārrunās par naftas piegādēm republikā gan vertikāli integrētu naftas kompāniju, gan nelielo ieguves uzņēmumu līmenī.

Iepriekš informācijas avots pastāstīja, ka Baltkrievija vēlas sameklēt neatkarīgus naftas piegādātājus laikā, kamēr notiks pārrunas ar Krieviju.

Нефтеперерабатывающий завод Нафтан в Новополоцке - Sputnik Latvija
Krievija un Baltkrievija vienojušās par pirmās naftas partijas piegādi

Tika vēstīts, ka līgums par naftas piegādēm Baltkrievijas NPR no Krievijas nav noslēgts tāpēc, ka Minska vēlējās samazināt naftas cenu par desmit dolāriem par tonnu.

Iepriekš vēstīts, ka Krievija pārtraukusi naftas padevi Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām no 2020. gada 1. janvāra, ņemot vērā to, ka puses nav parakstījušas attiecīgos līgumus. Valsts koncernā "Belņeftehim" apstiprināja, ka abu valstī strādājošo NPR – Mozirskas un "Naftan" slodze samazināta līdz tehnoloģiskajam minimumam, tās strādā ar iepriekš izveidotajām naftas rezervēm.

Četras jaunā gada dienas Baltkrievija strādāja pie jauniem naftas piegādes līgumiem. Tika ziņots, ka Minska izvērtē arī alternatīvos avotus, taču 6. janvārī bija zināms tikai par vienu līgumu par naftas piegādēm – ar Krievijas kompāniju. Ziņots, ka naftas pārsūknēšana uz Baltkrievijas NPR atsākta 4.janvāra vakarā. "Belņeftehim" pastāstīja, ka pirmā naftas partija iepirkta par cenu bez tirgus prēmijas.

Ziņu lente
0