Kas notiek ar organismu, kad jūs atsakāties no cukura?

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Saldais gūsts" – viss, kas jūs varētu ieinteresēt jautājumā par atteikšanos no cukura Sputnik speciālajā materiālā.

Veselīga uztura piekritēji jau sen pielīdzinājuši cukura mīlestību visspēcīgāko narkotisko vielu sekām. Ja jūs par to vēl šaubāties, pamēģiniet uz laiku atteikties no baltajiem graudiņiem, stāsta Sputnik Baltkrievija.

Zinātnieki pierādījuši, ka, ēdot saldumus, cilvēka smadzenēs aktivizējas tie paši centri, kas sarosās, lietojot kokaīnu, taču saldā atkarība veidojas daudz agrāk.

Первоклассники в столовой - Sputnik Latvija
Bērnu aptaukošanās Latvijā: katru dienu uz slimnīcu atved piecus bērnus

Mediķi kategoriski apgalvo: cukura patēriņš ir maksimāli jāierobežo, vēlams pat pilnībā no tā atteikties. Tiesa, ir laba ziņa: cilvēkam tas patiešām ir pa spēkam, un pozitīvais efekts liks sevi manīt ātri vien.

Kādas pārmaiņas mūs sagaida, ja atteiksimies no cukura organismā?

Pirmkārt, jāņem vērā, ka sāta sajūta iestājas aptuveni 20 minūtes pēc maltītes. Tieši tāpat ir ar saldumiem: ja pabīdīsiet tālāk no sevis sacukurotās pārslas, šokolādīti vai glāzi sulas no tetrapakas, vispirms jūs sautīsiet lepnumu par sevi, vēlāk – enerģijas uzplūdus.

Interesants fakts: ir jāpagaida pāris dienas, lai pārdzīvotu "cukura paģiras". Jā, pirmajā dienā jums būs slikts noskaņojums, saldumus kārosies divkārt stiprāk nekā parasti. Taču, ja izcīnīsiet šo mazo uzvaru, jūs pamanīsiet, ja nav nemaz tik grūti skatīties uz saldumiem, turklāt noskaņojuma pārmaiņas pagaisīs.

Vēl dažas dienas ilgas pēc šokolādes un kūkām burtiski padarīs jūs traku un sūtīs smadzenēm visdažādākos trauksmes signālus. Ļaunākajā gadījumā tās var novest pie depresijas.

Белорусское сало призывает туристов посетить республику - Sputnik Latvija
Vienkāršiem vārdiem par veselību: nenonieciniet... taukus!

Taču jāpatur prātā, ka, mēģinot "apēst" skumjas, jūs riskējat atkal nostāties uz "grēka" ceļa. Pie vainas ir maldīgais mīts par to, ka saldumi darbojas kā antidepresants, taču tā nav patiesība. Cukurs stimuē korizola – stresa hormona – sintēzi organizmā, un tā dēļ daudzi saskaras ar bezmiegu un citām no tā izrietošajām sekām.

Jau kopš skolas sola mēs esam stingri iekaluši galvā: šokolādīte pirms kontroldarba ir obligāts un ļoti barojošs palīgs smadzenēm. Un tikai retais padomā, ka cukura pārpilnība var traucēt sakarus starp smadzeņu šūnām un mazināt koncentrēšanaš spējas. Tātad atteikšanās no cukura labvēlīgi ietekmēs jūsu atmiņu un dāvās iespēju labāk koncentrēties darbam.

Ziņu lente
0