"Rossija segodņa" nosūtījusi sūdzību saistībā ar Sputnik Igaunija, tostarp uz UNESCO

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasИсполнительный директор МИА "Россия сегодня" Кирилл Вышинский
Исполнительный директор МИА Россия сегодня Кирилл Вышинский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Sputnik žurnālisti nespēs strādāt Igaunijā, cilvēka pilsoņtiesības piekļuvei informācijai visā pasaulē tiks pārkāptas, uzsver Starptautiskā informācijas aģentūra "Rossija segodņa".

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik. Starptautiskā informācijas aģentūra "Rossija segodņa" nosūtījusi sūdzību saistībā ar Sputnik Igaunija situāciju Starptautiskajai žurnālistu federācijai, UNESCO un "Reportieriem bez robežām".

"Šī sūdzība tika nosūtīta saistībā ar ārkārtas apstākļiem, ko izraisīja absolūti nepieņemama situācija, tostarp žurnālistu tiesību ierobežošana un apspiešana, kuri veic savu darbu Igaunijā," teikts trīs vēstuļu tekstā, kuras parakstīja Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" izpilddirektors, bijušais portāla "RIA Novosti Ukraina" vadītājs Kirills Višinskis.

Viņš atzīmēja, ka pret Starptautisko informācijas aģentūru "Rossija segodņa" nav ieviestas starptautiskas sankcijas, savukārt Sputnik žurnālisti nekad nav pārkāpuši Igaunijas likumus.

"Ja viņi nevarēs strādāt Igaunijā, cilvēka pilsoņtiesības uz piekļuvi informācijai visā pasaulē tiks pārkāptas," teikts dokumentā.

Адвокат Мария Ярмуш - Sputnik Latvija
Juriste: Igaunijas valdībai nāksies pārvērtēt viedokli par Sputnik

Višinskis pauda uztraukumu saistībā ar spiedienu, kas tiek izdarīts pret žurnālistiem.

"Šīs pretlikumīgās darbības, kura seko ilgstošai spiediena un iebiedēšanas kampaņai attiecībā pret Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" darbiniekiem Igaunijā un citās Baltijas valstīs, ir sasniegušas savu augstāko punktu. Es pats esmu bijis politiskās vajāšanas upuris un vairāk nekā gadu pavadīju ieslodzījumā Ukrainā saistībā ar izdomātām apsūdzībām valsts nodevībā par godīgu sava profesionālā žurnālista pienākuma izpildi," atzīmēja viņš.

Višinskis uzsvēra, ka savstarpēji žurnālistu sabiedrības un starptautisko organizāciju, pūliņi visā pasaulē, kuras aizstāv mediju tiesības un intereses, spēj ietekmēt nesodītu žurnālistu vajāšanu un izbeigt to.

Starptautiskā informācijas aģentūra "Rossija segodņa" sūdzībā aicināja pārskatīt diskriminējošo politiku attiecībā pret Sputnik Igaunija un ir gatava piedāvāt pienācīgu vērtējumu šim bezprecedenta brīvības pārkāpuma gadījumam, kā arī palūdza veikt pasākumus aģentūras žurnālistu tiesību nodrošināšanai veikt savus profesionālos pienākumus.

"Tāpat es aicinu jūs pieprasīt pamatotus skaidrojumus Igaunijas varasiestādēm attiecībā uz to ANO un Eiropas Padomes statūtu neievērošanu, kurus, kā viņi apgalvo, ievēro," nobeigumā sacīja Višinskis.

Iepriekš Sputnik Igaunija darbinieki saņēma no Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta vadības tiešus draudus ierosināt pret viņiem krimināllietas gadījumā, ja viņi līdz 2020. gada 1. janvārim neizbeigs darba attiecības ar galveno organizāciju. Pamatojuma kārtā tiek sauktas sankcijas, ko Eiropas Savienība 2014. gada 17. martā ieviesa pret vairākām privātpersonām un juridiskajām personām saistībā ar notikumiem Ukrainā. Taču ES sankcijas nav ieviestas pret Starptautisko informācijas aģentūru "Rossija segodņa", kurā ietilpst Sputnik, bet gan personīgi pret aģentūras ģenerāldirektoru Dmitriju Kiseļovu.

Ziņu lente
0