Juriste: Igaunijas valdībai nāksies pārvērtēt viedokli par Sputnik

© Foto : life.ruАдвокат Мария Ярмуш
Адвокат Мария Ярмуш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Žurnālistu federācija (EFJ) vērsusies Eiropas Padomē sakarā ar situāciju ar aģentūru Sputniki Igaunija, taču varasiestādes līdz šim ignorē jebkādus aicinājumus mainīt viedokli.

RĪGA, 11. janvāris – Sputnik. Informāciju par aģentūras Sputnik Igaunija žurnālistu tiesību pārkāpumiem Eiropas Žurnālistu federācija (EFJ) nosūtījusi Eiropas Padomes specializētajai informācijas platformai. Uz to nav iespējams nereaģēt, jo Igaunija tiek pārkāptas cilvēka pamata tiesības un brīvības, intervijā radio Sputnik pastāstīja advokāte, speciāliste starptautisko tiesību jautājumos Marija Jarmuša.

"Igaunijas varasiestādes aizliedz Sputnik žurnālistiem īstenot savu profesionālo darbību, sniegt svarīgu informāciju gan Igaunijas iedzīvotājiem, gan citu Eiropas valstu iedzīvotajiem. Pēc šo faktu analīzes Eiropas Padome nevar nenosodīt Igaunijas nelikumīgās darbības un aicina valsts varasiestādes pārtraukt Sputnik Igaunija žurnālistu tiesību pārkāpumus," uzsvēra Jarmuša.

Пресс-центр Sputnik Эстония - Sputnik Latvija
Diplomāti pievērsuši EDSO uzmanību situācijai ar Sputnik Igaunija

Vienlaikus Eiropas Padome nevar pieņemt šīs starptautiskās organizācijas locekļiem obligātus lēmumus, kas uzdotu Igaunijas varasiestādēm kaut ko mainīt. Juriste ir nobažījusies, ka Igaunijas ierēdņi varētu vienkārši ignorēt ieteikumus.

2019.gada decembrī Sputnik Igaunija darbinieki saņēma valsts Policijas un robežsardzes departamenta vēstules ar atklātiem draudiem ierosināt pret viņiem krimināllietas, ja viņi līdz 2020.gada 1.janvārim nepārtrauks darba attiecības ar aģentūru. Igaunijas varasiestādes skaidroja, ka šādi pasākumi esot nepieciešami, lai pildītu sankcijas, kas vērstas pret starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" (mediju grupa, pie kuras pieder Sputnik – red.) ģenerāldirektoru Dmitriju Kiseļovu.

No 2020.gada 1.janvāra portāls Sputnik Igaunija bija spiests pāriet pie darba ārkārtas režīmā. Sputnik redakcijas darbinieki Tallinā bija spiesti lauzt līgumus ar starptautisko ziņu aģentūru "Rossija segodņa".

"Rossija segodņa" pieder KF un nav iekļauta nekādos sankciju sarakstos. D.Kiseļovs akcentēja, ka personīgās sankcijas nav iespējams traktēt plašāk, un norādīja, ka no visām ES valstīm tikai Igaunija interpretē sankcijas tik dīvainā kontekstā.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministra atzīmēja, ka Igaunijas varasiestādes Krievijas informācijas aģentūras vajāšanā izmanto tik totalitāras metodes kā darbinieku un partneru rupja iebiedēšana ar soda pasākumiem. Krievijas prezidents Vladimirs Putins norādīja, ka Maskava darīs visu iespējamo savu žurnālistu atbalstam.

Ziņu lente
0