Politika

Politologs: Merkeles vizīte Maskavā parādīja Krievijas patieso nozīmi pasaulē

© Foto : из личного архива Михаила СмолинаПолитолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин
Политолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs Mihails Smoļins paskaidroja, kādēļ Vācijas kanclere Angela Merkele devās uz pārrunām uz Maskavu uzreiz pēc Amerikas sankciju uzbrukuma "Ziemeļu straumei 2".

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins sestdien, 11. janvārī, pieņēma Kremlī Vācijas kancleri Angelu Merkeli. Līderi apsprieda svarīgākos divpusējo attiecību un starptautiskos jautājumus politikā, ekonomikā un kultūras un humanitārajā jomā.

Merkeles brauciena fakts uz Maskavu liecina, ka pasaule nevar iztikt bez Krievijas, uzrakstīja vācu izdevums Der Tagesspiegel, komentējot Krievijas un Vācijas līderu pārrunas.

Merkeles vizīte parādīja Krievijas nozīmi mūsdienu pasaulē, kad ASV spiediena apstākļos pat to sabiedrotie meklē konstruktīvu dialogu ar Maskavu, atzīmēja radio Sputnik ēterā politologs, vēstures zinātņu kandidāts Mihails Smoļins.

"Situācijā, kad ASV spiež praktiski uz visām valstīm, ar kurām tām ir ekonomiskās sacensības, šīs valstis ir spiestas meklēt alternatīvus politiskos polus. Tādēļ ir absolūti dabiski, ka Vācija, būdama pakļauta Savienoto Valstu ekonomiskajai obstrukcijai, cenšas izveidot dziļākas attiecības ar Krieviju un iegūt tās atbalstu. Vācijas līdere ierodas Maskavā, pie tam uzreiz pēc notikumiem saistībā ar "Ziemeļu straumi 2". Tas liecina par to, ka Vācija nepiekrīt šāda veida Vašingtonas spiedienam un kopā ar Krieviju meklē iespējas pabeigt projektu, izstrādāt savstarpēju politisko un ekonomisko dienas kārtību," paskaidroja Smoļins.

Встреча президента РФ В. Путина с канцлером Германии А. Меркель - Sputnik Latvija
Viedoklis
Merkele Maskavā: Eiropas politikas smaguma centrs pārvietojas uz Austrumiem

Pēc pārrunu beigām Kremlī Putins un Merkele sarīkoja savstarpēju preses konferenci. Krievijas valsts vadītājs paziņoja, ka KF ir spējīga pabeigt "Ziemeļu straumes 2" būvniecību pati, nepiesaistot ārvalstu partnerus. Savukārt Merkele uzsvēra, ka Vācija turpinās atbalstīt projekta īstenošanu.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Jaunais cauruļvads tiks izbūvēts līdzās esošajam - "Ziemeļu straumei". Tas vedīs pa Baltijas jūras dzīlēm un šķērsos Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas teritoriālos ūdeņus vai ekskluzīvās ekonomiskās zonas.

2019. gada oktobrī "Gazprom", kompānijas Nord Stream 2 AG, "Ziemeļu straumes 2" operatora vienīgais akcionārs, paziņoja, ka Baltijas jūrā izbūvēti 2042 kilometri caurules, projekts ir gatavs par 83%. Projekta partneri ir piecas kompānijas Eiropā – Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall.

Ziņu lente
0