Latvijā turpinās slēgt bankas: FKTK atradusi trīs kandidātus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja Santa Purgaile sagaida, ka šogad varētu tikt slēgtas trīs bankas, savukārt dažas no tām, kuras apkalpo nerezidentus, jau pavasarī pāries "drošo" kategorijā.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Santa Purgaile Saeimas Revīzijas komisijas sēdē izteica nemierinošu prognozi: Latvijā samazināsies banku skaits, turklāt jau šogad.

В хранилище банка - Sputnik Latvija
FKTK vadītāja atzina, ka Latvijas bankas pārspīlēja ar nerezidentu noguldījumu tīrīšanu

Uzstāšanās laikā Saeimas deputātu priekšā viņa iedalīja Latvijas komercbankas divās grupās. Pirmajā iekļuva tās, kuras galvenokārt apkalpo vietējos klientus, savukārt otrajā – aptuveni desmit bankas, kuras specializējas nerezidentu apkalpošanā. Tieši otrās grupas bankām jau pērn tika izvirzīta prasība atrast jaunu biznesa modeli un atteikties no nerezidentu apkalpošanas, sevišķi no NVS valstu nerezidentiem.

Ne visām bankām biznesa modeļa izmaiņas norit veiksmīgi, atzīmēja Purgaile. Saskaņā ar viņas prognozēm, dažas bankas spēs pāriet pirmajā, "drošajā", grupā jau šī gada pavasarī. Taču viņa piebilda: "Nevaru apgalvot, ka šā gada beigās banku skaits būs tāds pats kā gada sākumā."

Atbildot uz deputātu jautājumu, kuri palūdza sniegt plašāku informāciju par kandidātiem uz slēgšanu, Purgaile pateica, ka šādu banku ir ne vairāk kā trīs, taču "pat tad, ja šīm bankām rastos kādas problēmas, to ietekme uz sabiedrību un ekonomiku kopumā nav nozīmīga".

Tiesa, jau pavisam drīz – šī gada februārī – Latvijas banku sistēma varētu piedzīvot nepatīkamu notikumu. Latvija riskē būt iekļauta tā saucamajā Moneyval pelēkajā sarakstā. Saeimas Revīzijas komisijas locekle Ļubova Švecova nemaz neizslēdz šāda scenārija varbūtību, neraugoties pat uz tiem pūliņiem, kuras Latvija valdība likusi lietā, lai apkarotu ēnu ekonomiku un naudas atmazgāšanu. Deputāte norāda, ka Latvijas iekļaušana pelēkajā sarakstā var pat nākt par labu atsevišķiem Latvijas finanšu tirgus lielajiem spēlētājiem, jo var novest pie mazāku komercbanku kredītportfeļu pārņemšanas darījumiem.

Евро - Sputnik Latvija
Viena klienta dēļ? "SEB bankai" Latvijā piemērots pusotra miljona eiro naudas sods

Pārlieku skrupulozā Latvijas finanšu varasiestāžu sekošana starptautiskajām prasībām jau šobrīd negatīvi ietekmē valsts ekonomiku, atzīmēja Saeimas deputāts, Revīzijas komisijas loceklis Ivans Ribakovs. Akla rekomendāciju izpilde, pēc viņa sacītā, rada zaudējumus biznesam, privātuzņēmumiem, liekot pārāk lielus šķēršļus to darbam.

Parlamentā jau ne reizi vien uzsvēruši, ka, saskaroties ar banku nevēlēšanos apkalpot maksājumus un kontus, daudzas kompānijas, tostarp ar lielu naudas apgrozījumu, pieņēma lēmumu pārvest savu biznesu no Latvijas uz prognozējamākām un stabilākām valstīm. FKTK paziņojums par gaidāmo banku skaita samazināšanos tikai pasliktinās situāciju, var sagaidīt turpmāku korporatīvo klientu skaita samazinājumu.

Ziņu lente
0