Līdaka: ķenguri un koalas var pārciest ugunsgrēkus Austrālijā

CC0 / pixabay / Коала
Коала - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja pēc ugunsgrēkiem Austrālijā saglabāsies eikaliptu meži, koalu un ķenguru populāciju izdosies glābt, uzskata Ingmārs Līdaka.

RĪGA – 13. janvāris, Sputnik. Par iespējamām ugunsgrēku sekām Austrālijā radio Baltkom ēterā pastāstīja Rīgas Zooloģiskā dārza direktors Ingmārs Līdaka.

ASV Oklendas zoodārza darbinieki baro bez mammas palikušu kalnu ķengura mazuli. - Sputnik Latvija
Labestība izglābs pasauli: kā tiek aprūpēts ķengura mazulis

Ugunsgrēku rezultātā Austrālijā izdegušas teritorijas miljoniem hektāru platībā. Pēdējos mēnešos liesmas aiznesušas 17 cilvēku dzīvības, iznīcināti tūkstošiem māju. Sidnejas universitāte vērtē, ka bojā gājuši vairāk nekā miljards dzīvnieku. Dažviet ugunsgrēki ir tik spēcīgi, dūmi – tik biezi, ka tos vairs nav iespējams dzēst no gaisa. Valdība sūta Jūras spēku kuģus un aviāciju uz cietušo rajonu. Austrālijas dienvidaustrumu piekrastē ugunsgrēku rezultātā notiek plaša evakuācija.

"Pēdējo 200 gadu laikā lielākā daļa dzīvnieku neizmirst tāpēc, ka tos sadedzina, ķer vai šauj. Pārsvarā dzīvnieki izzūd tāpēc, ka tiem atņemta dzīves vide. Neesmu tik labs Austrālijas dabas zinātājs, lai spriestu, kādas būs ugunsgrēku sekas. Taču, ja uguns dēļ mirst mežs, tā ir absolūta traģēdija. Dzīvniekiem nebūs, kur dzīvot," konstatēja Ingmārs Līdaka.

Pie tam, pēc viņa domām, eikaliptiem ir iespēja pasargāties no liesmām.

"Austrālijas meži atšķiras no mūsējiem. Tāpēc, es domāju, šis mežs neies bojā. Eikalipti ir koki, kuri, tāpat kā mūsu priedes, var sevi pasargāt no ugunsgrēka. Ja eikalipti izdzīvos, tad arī koalas un ķenguri atgriezīsies. Dzīvnieki atgriezīsies, ja būs dzīves vide," norādīja Līdaka.

Pēc viņa domām, dzīvniekiem Austrālijā nav dabiska apdraudējuma, izņemot stihiskas nelaimes.

"Paskatieties uz Austrāliju – viņiem nav lielo plēsēju. Ķenguru un koalu vienīgie ienaidnieki ir cilvēks un laika apstākļi, tie paši ugunsgrēki. Tas ir, šie dzīvnieki var ļoti ātri atgriezties, viņiem nav ienaidnieku. Taču lielākās bažas rada tas, ka tādi ugunsgrēki notiks regulāri, katru gadu," paskaidroja zoologs.

Пожар - Sputnik Latvija
Rinkēvičs pastāstīja, kā Latvija palīdzēs ugunsgrēkos cietušajai Austrālijai

Austrālijas koalu bojāeju ugunsgrēkos viņš salīdzināja ar stirnu bojāeju Latvijā ziemās.

"Klimata pārmaiņas ved pie tā, ka lieli ugunsgrēki var izcelties ļoti bieži. Tad, protams, daba to neizturēs, un neizturēs arī dzīvnieki. Stāsta, ka gājuši bojā apmēram 30% koalu populācijas. Ziniet, Latvijā ir bijuši gadījumi, kad bargās ziemas dēļ gājuši bojā vairāk nekā 60% stirnu. Un atjaunojās. Tāpēc ir jāsaprot, kā šie ugunsgrēki ietekmē dzīvnieku dzīves vidi," uzsvēra Rīgas Zooloģiskā dārza vadītājs.

Ziņu lente
0