Politika

Politologs pastāstīja, kas Eiropā uzklausa Trampa mantras par aizsardzību no Krievijas

© Foto : из личного архива Михаила СмолинаПолитолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин
Политолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielās Eiropas valstis aizvien vairāk kaitina ASV spiediens ar ieganstu "aizsargāties no Krievijas" – gan aizsardzībā, gan ekonomikā.

RĪGA, 12. janvāris – Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps priekšvēlēšanu mītiņā Ohai sūkstījās, ka eiropieši viņu neciešot, lai arī ASV "aizsargā Eiropu no Krievjas". Tramps skaidroja, ka tādu attieksmi izpelnījies ar saviem atgādinājumiem sabiedrotajiem par iemaksām NATO, vēstīja RIA Novosti.

Tramps vēlas uzspiest eiropiešiem savu pašpārliecināto viedokli, pie tam pastiprina savu vēlmi ar sankcijām, radio Sputnik ēterā konstatēja politologs, vēstures zinātņu kandidāts Mihails Smoļins.

Артис Пабрикс - член партии Для развития/За! - Sputnik Latvija
Pabriks pastāstīja, kā sūdzas ASV par līdzekļu trūkumu Latvijas aizsardzībai

"Vērojams zināms spiediens, izraudzīta ļoti skarba un informatīvi agresīva forma. Domāju, Eiropas Savienībā to diezin vai uztver tādā apjomā, kā gribētos Trampam. No militārā viedokļa, NATO bloka kontekstā nelielās Eiropas valstis vēl uztver, taču no ekonomiskā viedokļa tas vairāk atgādina karu ar ES. Eiropas biznesmeņiem izgriež rokas, lai sanemtu dividendes amerikāņu kompānijām," Smoļins uzsvēra.

Politologs pievērsa uzmanību tam, ka Tramps ir aizgājis par tālu ar savu ekonomisko politiku ar agresīvo daudzšķautņaino raksturu.

"Šajā ekonomiskajā karā eiropieši cieš lielus zaudējumus, ņemot vērā ASV vēlmi piespiest viņus pirkt amerikāņu preces par augstākām cenām. Diezin vai kāds ES pozitīvi novērtēs tā saucamo palīdzību ES pret Krieviju. Krievija piedāvā eiropiešiem izdevīgu sadarbību daudzās nozarēs, bet ASV spiediens viņus kaitina aizvien vairāk, it īpaši lielās valstis, piemēram, Vāciju," piebilda Smoļins.

Decembrī Tramps parakstīja ASV militāro budžetu, kurā bija iekļautas sankcijas pret Eiropas kompānijām, kas piedalās gāzesvada "Ziemeļu straume 2" projektā. Pie tam Vašingtona mudina Eiropu pirkt tās sašķidrināto dabasgāzi – Tramps uzsver, ka tas esot labākais veids, kā pretoties atkarībai no Krievijas.

Berlīne informēja, ka pret Vācijas un Eiropas kompānijām vērstās ASV eksteritoriālās sankcijas ir nepieņemamas. Vācu kompānijas, kas piedalās "Ziemeļu straumes 2" būvdarbos, turpina darbu.

Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Krievijas Ģenerālštābs ziņo par NATO gatavošanos plašam konfliktam

Tramps regulāri pārmet sabiedrotajiem NATO nepietiekamus naudas līdzekļus aizsardzībai un mudina palielināt militāros izdevumus līdz summai virs 2% IKP, kas bija noteikta samitā 2014.gadā. Toreiz Vašingtona pieņēma arī "Savaldīšanas iniciatīvu Eiropā", kas paredz ASV palīdzību sabiedrotajiem Austrumeiropā, lai mazinātu bažs un savaldītu "Krievijas agresiju".

Izteikumi par "Krievijas draudiem" regulāri skan no Baltijas valstu un Polijas puses. ASV, aizbildinoties ar vēlmi demonstrēt uzticību partneriem Eiropā, rada Krievijas robežu tiešā tuvumā militāro infrastruktūru, kas ir piemērota ekspluatācijai bruņota konflikta apstākļos.

Pie tam Maskava jau vairākkārt uzsvērusi, ka neplāno nekādus uzbrukumus nevienā pasaules reģionā. KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pauda pārliecību, ka ar izdomāto ieganstu pie Krievijas robežām tiek savilkti bruņotie spēki un militārā tehnika.

Смолин рассказал, кто в Европе внимает мантрам Трампа про защиту от РФ
Ziņu lente
0