Krievijas Ģenerālštābs ziņo par NATO gatavošanos plašam konfliktam

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasМеждународные военные учения Summer Shield XIV в Латвии
Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ģenerālštāba priekšnieks pauda pārliecību par to, ka jāturpina dialogs ar aliansi ar mērķi mazināt bīstamu militāro incidentu rašanās riskus.

RĪGA, 18. decembrisSputnik. NATO intensīvo militāro mācību scenāriji liecina, ka alianse mērķtiecīgi gatavojas liela mēroga militārajam konfliktam, paziņoja Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs, otrdien brīfingā uzrunājot ārvalstu milirāros atašejus, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu "Krasnaja zvezda".

Viņš norādīja, ka Briseles doktrīnās Krievijai piešķirts pretinieka statuss, savukārt NATO samitā decembrī izskanēja informācija par to, ka būtiski pieaugusi alianses operativitāte spēku pārvietošanā uz "austrumu flangu".

Морские пехотинцы США во время учений НАТО Trident Juncture 18 в Исландии - Sputnik Latvija
Tukša resursu tērēšana: Krievija novērtēja gaidāmās NATO mācības

Ģenerālštāba priekšnieks atgādināja, ka laikā no 2016.gada NATO locekļi palielinājuši aizsardzībai paredzētos līdzekļus par 130 mijardiem dolāru, līdz 2024.gadam plānots palielināt rādītāju par 400 miljardiem dolāru. Turklāt ar mērķi nodrošināt pārspēku kosmosā samitā tika pieņemts lēmums atzīt kosmosa telpu par atsevišķu karadarbības sfēru līdztekus sauszemei, gaisam, jūrām un kibertelpai.

"Turpinās ASV PRA komponentu izvēršana Eiropā. Baltijas valstīs un Polijā, Melnās un Baltijas jūras akvatorijās pastiprinās militārā aktivitāte, palielinās bloka militāro mācību intensitāte. To scenāriji norāda, ka NATO mērķtiecīgi gatavojas izmantot savus bruņotos spēkus liela mēroga militārajā konfliktā," piebilda Gerasimovs.

Krievijas Ģenerālštāba priekšnieks pauda pārliecību par to, ka jāturpina dialogs ar aliansi ar mērķi mazināt bīstamu militāro incidentu rašanās riskus. Viņš atgādināja, ka NATO aktivitātes pieauguma fonā rietumvalstis vienlaikus popularizē tēzi par tā saucamajiem "Krievijas militārajiem draudiem".

Зачем НАТО рекордное наращивание бюджета и расширение? Глава МИД РФ приводит факты - Sputnik Latvija
Video
Priekš kam NATO rekordliels budžeta pieaugums un paplašināšanās? KF ĀM vadītājs min faktus

"Jebkurš Krievijas solis savas militārās drošības labā, jeburš plānveida un labi pārskatāms pasākums armijas un flotes formēšanā, jebkuras mācības Rietumu propagandisti un melīgi mediji viennozīmīgi apraksta kā "draudus mieram"," atzīmēja Gerasimovs.

Ģenerālis akcentēja, ka alianses darbības palielina spriedzi un mazina drošības līmeni pie Krievijas un NATO saskares līnijas.

"Bīstamu militāro incidentu riska samazināšanai joprojām ir jābūt svarīgākajam dialoga virzienam, ko no vienas puses turpina Krievija, no otras – ASV un NATO. Ir jāatjauno Krievijas un NATO mijiedarbība ar mērķi atrisināt uzkrājušos problemātiskos jautājumus," viņš teica.

Decembra sākumā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka NATO tuvošanās Krievijas robežām apdraud valsti, un atzīmēja: aizvadīto gadu domāšanas stereotipi nevar dāvāt labu instrumentu efektīvu lēmumu meklēšanai un pieņemšanai. Pie tam valsts vadītājs atgādināja, ka Krievija ne vienu vien reizi paudusi gatavību sadarbībai ar NATO, lai kopīgi stātos pretī reāliem draudiem, piemēram, starptautiskajam terorismam, lokāliem bruņotajiem konfliktiem un riskam, ko rada masveida iznīcības ieroču nekontrolēta izplatīšanās.

Ziņu lente
0