Gripas epidēmija Latvijā aiznesusi septiņu cilvēku dzīvības

© Sputnik / Вадим АнцуповГрадусник и таблетки
Градусник и таблетки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadīto divu nedēļu laikā gripas rezultātā miruši četri cilvēki: slimnīcās ar šo slimību nogādāti jau vairāk nekā 140 pacienti.

RĪGA, 12. janvāris — Sputnik. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka laikā no 2019.gada 30.septembra, kad gripas vīruss sāka uzbrukumu Latvijai, no šīs slimības miruši septiņi cilvēki. Pie tam četri aizgājuši viņsaulē tikai pagājušo divu nedēļu laikā, vēsta Tvnet.lv.

Gripas vīruss aiznesis piecu sieviešu un divu vīriešu dzīvības. Pacientu vecums – no 53 līdz 89 gadiem. Atzīmēts, ka visiem šiem cilvēkiem bija diagnosticētas arī citas saslimšanas, piemēram, hroniskas sirds un asinsvadu slimības, elpceļu slimības, cukura diabēts un hroniskas nieru un aknu slimības.

Pie tam neviens no mirušajiem nav bijis vakcinēts pret grupu.

Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Latvija
Vīruss uzbrūk: gripas gadījumu skaits Latvijā dubultojies

Aizvadītajā nedēļā slimnīcās nogādāts 141 gripas slimnieks. Viņu vidū 14 jau konstatētas komplikācijas – plaušu karsonis. 2019.gada pēdējā nedēļā bija hospitalizēti 114 pacienti. Jāpiebilst, ka 2020.gada pirmajā nedēļā gripas saslimstības līmenis bija līdzīgs iepriekšējās nedēļas rādītājiem - 107,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Ārsti iesaka vakcinēties, pirms nav par vēlu. Vakcinācija īpaši nepieciešama cilvēkiem ar plaušu, aknu, nieru un sirds slimībām, vāju imūnsistēmu, grūtniecēm un bērniem līdz piecu gadu vecumam, kā arī sirmgalvjiem pēc 60 gadiem.

No 2019.gada 11.decembra Latvijā izsludināta gripas epidēmija, jo mēneša sākumā saslimšanu skaits Jelgavā un Rīgā sasniedza epidēmijas līmeni.

Bērniem līdz 2 gadu vecumam un grūtniecēm vakcinācija pieejama bez maksas. Valsts palīdz arī vairāku riska grupu pārstāvjiem, apmaksājot 50% vakcīnas vērtības. Gripas vakcīna pieaugušajiem un bērniem (2019./20. gada vakcīna) maksā aptuveni 15 eiro.

Ziņu lente
0