Gripas epidēmija Latvijā sākusies agrāk nekā parasti

© Sputnik / Вадим АнцуповГрадусник и таблетки
Градусник и таблетки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā nedēļā gripas gadījumu skaits vidēji valstī sastādīja 108,6 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

RĪGA, 11. decembris — Sputnik. No 11.decembra Latvijā izsludināta gripas epidēmija, jo aizvadītajā nedēļā Jelgavā un Rīgā saslimušo skaits sasniedzis epidēmijas slieksni, vēsta Slimību kontroles un profilakses centrs savā mājaslapā.

Pagājušajā sezonā gripas epidēmija tika izsludināta vēlāk – 15.janvārī.

Aizvadītajā nedēļā gripas gadījumu skaits Jelgavā sasniedza 265,5 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, Rīgā – 159,8 gadījumus, vidēji valstī – 108,6 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Par epidēmijas slieksni tiek uzskatīti 100 slimības gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Девочка с симптомами гриппа - Sputnik Latvija
Latvijā atnākusi gripa: saslimušo skaits pieaug

Gripas slimnieki hospitalizēti Daugavpilī, Gulbenē, Jēkabpilī, Jelgavā, Rīgā un Valmierā. No 80 hospitalizētajiem 46 pacienti ir bērni līdz 14 gadu vecumam. Kopš sezonas sākuma slimnīcās ārstējušies 80 pacienti ar grupu un pneimoniju pēc gripas.

Pērn gripa aiznesa 86 dzīvības. Visi šie cilvēki nebija vakcinēti. Ārsti iesaka vakcinēties, pirms nav par vēlu. Vakcinācija īpaši nepieciešama cilvēkiem ar plaušu, aknu, nieru un sirds slimībām, vāju imūnsistēmu, grūtniecēm un bērniem līdz piecu gadu vecumam, kā arī simgalvjiem pēc 60 gadiem.

Bērniem līdz 2 gadu vecumam un grūtniecēm vakcinācija pieejama bez maksas. Valsts palīdz arī vairāku riska grupu pārstāvjiem, apmaksājot 50% vakcīnas vērtības. Gripas vakcīna pieaugušajiem un bērniem (2019./20. gada vakcīna) maksā aptuveni 15 eiro.

Jāpiebilst, ka apdrošināšanas kompānijas Gjensidige pētījums liecina: atšķirībā no Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājiem, cilvēki Latvijā slimības gadījumā cenšas ārstēties mājās un nestrādāt.

Gandrīz katrs ceturtais iedzīvotājs (23%) slimības gadījumā turpina strādāt vai studēt. Darbu vai studijas nelabprāt izlaiž jaunieši vecumā līdz 24 gadiem (32-34%). Tendence mainās vecāku cilvēku grupā: sliktas pašsajūtas gadījumā vairāk nekā puse (55-56%) cilvēku vecumā virs 45 gadiem cenšas izveseļoties, paliekot mājās.

Aptaujā piedalījās 1600 iedzīvotāji no katras Baltijas valsts.

Ziņu lente
0