Politika

Latvijas Saeima atlikusi uz mēnesi jautājumu par Rīgas domes atlaišanu

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Рижской думы
Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeima izskatīs jautājumu par Rīgas domes atlaišanu 13. februārī, dienu pirms parakstu vākšanas procesa beigām par Latvijas prezidenta apturētajiem grozījumiem par izmaiņām pašvaldību vēlēšanu kārtībā.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Latvijas Saeima atlikusi likumprojekta par Rīgas domes atlaišanu izskatīšanu otrajā lasījumā no 16. janvāra uz 13. februāri – ap to laiku būs skaidrs, cik parakstu savākts par referendumu jautājumā par pašvaldību vēlēšanu kārtības izmaiņas apstiprināšanu, vēsta LSM.

Pirmajā lasījumā likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu Saeima pieņēma 2019. gada 19. decembrī.

Голосование в Сейме Латвии - Sputnik Latvija
Krievu valoda, nepilsoņi, pensijas, Saeimas atlaišana… Vai Latvijā atgriežas referendumi

Pārcelt likumprojekta izskatīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā ierosināja koalīcija. Četrpadsmitajā februārī beigsies parakstu vākšana jautājumā par grozījumu veikšanu pašvaldību vēlēšanu kārtībā, un 13. februārī jau ir jābūt skaidrs, vai šī iniciatīva gūs pietiekamu iedzīvotāju atbalstu, un vai referendums notiks, jeb tomēr nē.

Atgādināsim, ka Latvijas prezidents Egils Levits nolēma apturēt grozījumu stāšanos spēkā, kuri paredz Rīgas domes ievēlēšanu uz vairāk nekā piecu gadu termiņu gadījumā, ja esošā dome tiks atlaista un notiks pirmstermiņa vēlēšanas, jo ar šādu lūgumu pie viņa vērsās trešā daļa Saeimas deputātu.

Saskaņā ar Satversmes 72. pantu, šādā veidā apturētais likums tiek nodots referendumam, ja pieprasīs ne mazāk kā desmitā daļa no vēlētāju kopskaita. Ja divu mēnešu laikā šāds pieteikums netiks iesniegts, likums tiks izsludināts.

Регина Лочмеле-Лунева на митинге на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Politika
Ločmele-Luņova atklāja opozīcijas plānu, ja tiks pieņemts likums par Rīgas domes atlaišanu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce decembra sākumā paziņoja lēmumu par Rīgas domes atlaišanu. Viņš motivē to ar pašvaldības nespēju tikt skaidrībā ar atkritumu apsaimniekošanas problēmu. Pašvaldību likumā ir noteiktas vairāk nekā 20 pašvaldību autonomo funkciju, un viena no tām ir komunālo pakalpojumu nodrošināšana, tostarp arī atkritumu izvešana. Autonomo funkciju neizpilde ir viens no četriem iespējamiem iemesliem pašvaldības atlaišanai.

Ja Saeima nobalsos par Rīgas domes atlaišanu, pagaidu administrāciju pašvaldībā līdz ārkārtas vēlēšanu sarīkošanai varētu vadīt VARAM valsts sekretārs Edvīns Balševics. Kā Rīgas pagaidu administrācijas vadītāja vietnieki varētu strādāt Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš, kā arī Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs.

Pagaidu administrācija veiks pašvaldības funkcijas līdz brīdim, kad pirmajā sēdē sapulcēsies jaunā sasaukuma dome.

Ziņu lente
0