Astronomi Latvijā noteikuši mīklainu kosmosa signālu avotu

© Foto : Valdis AvotinsБывший совсекретный объект СССР радиотелескоп RT–32 "Звездочка"
Бывший совсекретный объект СССР радиотелескоп RT–32 Звездочка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils astronomi paveikuši pasaules mēroga atklājumu, kurš var izmainīt dažus līdz šim pastāvējušos zinātnieku pieņēmumus.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Ventspils Augstskola publicējusi paziņojumu presei, kurā ziņo par to, ka Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra darbinieki veikuši pasaules mēroga atklājumu, raksta Rus.lsm.lv.

Piefiksējot atkārtotus ātrus radio lēcienus – signālus, astronomi noskaidroja, no kurienes tie nāk. Noskaidrojās, ka Ventspils astronomi atklājuši līdz šim nezināmu spirālveida galaktiku.

Spirālveida galaktika ir viens no galvenajiem galaktiku veidiem pēc Habla secības. Šādas galaktikas sastāv no centrālā gandrīz sfēriska uzbiezējuma, kuram apkārt ir disks, un pie tam ir ievērojams summārais griešanās moments. Uzbiezējums līdzinās eliptiskai galaktikai, kura satur daudz vecu zvaigžņu un nereti milzīgu melno caurumu centrā.

Бывший совсекретный объект СССР радиотелескоп RT–32 Звездочка - Sputnik Latvija
Kā Ventspils mežā klausās kosmosu

Atkārtotie ātrie radio lēcieni ir īsi lēcieni radio diapazonā, kuri nāk ārpus mūsu galaktikas robežām. Līdz šim precīzu avota atrašanās vietu atklāja tikai četriem no simtiem šādu lēcienu.

Unikālo atklājumu astronomi izdarīja, veicot novērojumus EVN tīklā. Izpētē tika izmantoti astoņi teleskopi, kuri atrodas visā pasaulē, tostarp arī Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra teleskops RT-32.

Tiek atzīmēts, ka signālu avots, kuru izdevās atrast, atrodas vistuvāk Zemei – pusmiljarda gaismas gadu attālumā. Signāli nāk no zvaigžņu kopas Piena ceļā.

Šis atklājums var izmainīt zinātnieku priekšstatu par atsevišķām parādībām, kuras notiek ārpus mūsu galaktikas.

Interesanti, ka RT ir viens no jaudīgākajiem radioteleskopiem Eiropā, kuru 1970. gados uzbūvēja augstākās slepenības militārajā bāzē "Zvaigznīte" Irbenes rajonā. Pateicoties RT-32 izdodas novērot, piemēram, galaktiku aktīvos kodolus, kvazārus, kuros notiek procesi ar liela daudzuma enerģijas izdalīšanu.

Ziņu lente
0