Viļņas mērija vērsusies prokuratūrā lietā par antisemītam veltītu uzrakstu

© Vilniaus savivaldybėВид на Старый город
Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilsētas padome atzīmēja, ka paštaisīta rādītāja piekāršana ar jau atceltu nosaukumu liecina par pilsētas administrācijas lēmumu ignorēšanu.

RĪGA, 4. janvāris – Sputnik. Viļņas mērija vērsusies prokuratūrā jautājumā par nelikumīgu paštaisītu rādītāju, uz kura norādīts pašvaldības atceltais, ielas agrākais nosaukums par godu antisemītiski noskaņotajam politiķim Kazim Škirpam, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Viļņas pašvaldības administrācijas direktoru Povilu Poderski.

Atzīmēts, ka Poderskis apsolījis nosūtīt vēl vienu tādu pašu iesniegumu.

Pašdarinātais uzraksts Viļņā parādījās ceturtdien, pēc tam to pēc mērijas norādījuma noņēma, taču kads to atkal uzstādījis.

Самодельная звезда Давида, хранившаяся под полом квартиры на улице Даугавпилс в Риге - Sputnik Latvija
ASV Valsts departaments atmodies: pa Lietuvu klīst spoks – antisemītisma spoks

Poderskis norādīja, ka tamlīdzīgas darbības liecina par pilsētas padomes lēmumu pilnīgu ignorēšanu.

Jūlijā Viļņas mērija pieņēma lēmumu mainīt Kaža Škirpas ielas nosaukumu, ņemot vērā politiķa darbības neviennozīmīgo vērtējumu. Pašvaldība atsaucās uz Lietuvas iedzīvotāju genocīda un pretošanās pētījumu centra secinājumiem par to, ka Škirpas vadītā organizācija bija antisemītiska, un tas varēja veicināt daļas Lietuvas iedzīvotāju iesaistīšanu ebreju masveida slepkavībās.

Otrā pasaules kara gados Škirpa pildīja diplomātiskus uzdevumus Berlīnē līdz pat Antana Smetonas režīma kraham, un no turienes sāka organizēt Lietuvas Aktīvistu fronti. Pēc būtības, tā bija ne antipadomiska, bet gan fašistiska organizācija, kas sludināja lietuviešiem adaptētu hitleriskās ideoloģijas variantu.

Līdztekus organizācija ieteica izrēķinaties ne tikai ar citādi domājošiem cilvēkiem, bet arī konkrēti ar Lietuvā dzīvojošajiem ebreju tautības pārstāvjiem.

Ziņu lente
0