Varšava saskatījusi "Kremļa roku" Polijas un ES strīdā par tiesu reformu

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasГорода Мира. Варшава
Города Мира. Варшава - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas valdība īstenoja tiesu reformu, kuras dēļ valstij draud disciplinārs sods no Eiropas Savienības.

RĪGA, 4. janvāris – Sputnik. Polijas prezidenta administrācija iesaka Senāta (parlamenta augšpalātas) spīkerim Tomašam Grodskim atcelt vizīti Briselē, jo saskata "Kremļa roku" strīdā par tiesu reformu Polijā, paziņoja Polijas prezidenta kancelejas vadītājs Kšištofs Ščerskis Polijas radio ēterā.

Tomašs Grodskis plāno tuvākajā laikā apmeklēt Briseli, lai tiktos ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieci Veru Jurovu. Gaidāms, ka amatpersonas apspriedīs tiesu sistēmas reformas problēmas Polijā.

Флаг Европейского союза - Sputnik Latvija
Polija cenšas izstāties no ES? Raksturu vai likumu nesakritība?

"Es nopietni gaidu, ka Tomašs Grodskis atcels savu vizīti Briselē," Ščerska teikto citēja RIA Novosti.

Viņš konstatēja, ka piekrīt tēzēm, kā arī opozīcijai, kura apgalvo, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina mērķis ir "Polijas izolācija, imidža sagraušana ārzemēs, it īpaši Rietumos".

"Tāpēc es gribu teikt, ka nopietni ceru: spīkeris Grodskis atcels savu vizīti Briselē," viņš akcentēja.

Jautāts, vai šis viedoklis atbilst Polijas prezidenta pozīcijai, Ščerskis atbildēja: "Jā, tā ir ļoti skaidra vēlme no mūsu puses."

Iepriekš Polijas valdība īstenoja tiesu reformu, kuras dēļ valstij draud disciplinārs sods no Eiropas Savienības.  Piemēram, likums "Par Augstāko tiesu", kas stājās spēkā 2017.gada jūlijā, dāvāja tiesības izpildvaras iestādēm pagarināt tiesnešu mandātu pēc pensijas vecuma sasniegšanas, kas samazināts līdz 65 gadiem. Eiropas Komisija uzskata, ka šādas pilnvaras pārkāpj ES līguma noteikumus. EK vērsās Eiropas tiesā ar prasību uz laiku apturēt Polijā īstenotās reformas darbību.

Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий - Sputnik Latvija
Politika
Polijas premjers apsūdzēja ES valstis vēlmē finansēt Krievijas aizsardzības nozari

Ja Eiropas tiesa konstatē, ka valsts pieļavusi pārkāpumus, tai visīsākajā laikā jāzpilda tiesas lēmums. Gadījumā, ja EK uzskata, ka valsts nav izpildījusi lēmumu, tā var iesniegt jaunu prasību ar lūgumu noteikt finansiālas sankcijas.

Eiropas Komisija uzskata, ka tiesu reformas gaitā Polija nav izpildījusi savas saistības – nodrošināt efektīvus tiesiskās aizsardzības līdzekļus neatkarīgā un objektīvā tiesā. ES uzskata, ka tiesnešu jaunais disciplinārais režīms kaitē tiesnešu neatkarībai Polijā.

Ziņu lente
0