Polija cenšas izstāties no ES? Raksturu vai likumu nesakritība?

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг Европейского союза
Флаг Европейского союза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijā vērojami centieni panākt kārtējā likumprojekta pieņemšanu, kas var novest valsti pie nepieciešamības pamest Eiropas Savienību.

RĪGA, 19. decembris — Sputnik. Polijas Augstākā tiesa izplatījusi paziņojumu, kurā brīdina par tiesu reformas sekām valstī, vēsta RIA Novosti.

Tiesu reforma, ko īsteno valdošā partija "Likums un taisnība" (PiS) radījusi negatīvu reakciju gan opozīcijas lokā, gan lielākajā daļā tiesnešu aprindu.

Города Мира. Варшава - Sputnik Latvija
Polijai nāksies atbildēt par Eiropas Savienības vērtību zaimošanu

Neapmierinātība vērojama arī pašā augšā. Piemēram, Eiropas Komisija jau vērsusies ES tiesā ar prasību uz laiku apturēt Polijā notiekošās reformas darbību, kad 2017.gadā stājās spēkā likums "Par Augstāko tiesu", kas deva varas izpildu orgāniem tiesības pagarināt pensijas vecuma tiesnešu mandāru (tas, starp citu, tika samazināts līdz 65 gadiem).

Taču vēl lielāks skandāls izcēlās, kad PiS deputāti iesniedza parlamentā kārtējos grozījumus likumos par tiesām un Polijas Augstāko tiesu, lai, kā norādīts grozījumos, "disciplinētu tiesnešus, kuri pārkāpj savas pilnvaras".

Polijas Augstākā tiesa ir pārliecināta, ka PiS grozījumi, gluži pretēji, apdraud valsts tiesu sistēmas neatkarību un to rezultātā valstī vairs nebūs tiesnešu, kuru viedoklis atšķiras no parlamenta valdošā vairākuma pozīcijas.

Vēl vairāk, Polijas Augstākā tiesa norādīja, ka likumprojektā iekļauti punkti, kas neatbilst ES likumdošanai, un rezultātā var novest pie tā, ka ES struktūras sāks procedūru ar mērķi konstatēt saistību pārkāpumus, kuri izriet no ES līgumiem. Galu galā Polija būs spiesta izstāties no ES.

Бумажный кораблик из банкноты евро - Sputnik Latvija
Eiropas Savienības budžets: kurš maksā un kurš saņem

Arī jurisprudences eksperti uzskata, ka jaunie grozījumi ir nekonstitucionāli. Polijas universitāšu juridisko fakultāšu dekāni informēja, ka pašreizējā situācija rada satraukumu.

"Piedāvājamo lēmumu pieņemšana sagraus organisma pamatprincipus, uz kuru pamata funkcionē Polijas Republika un kas izriet gan no Konstitūcijas, gan Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem," teikts paziņojumā, ko parakstījuši Polijas lielāko augstskolu juridisko fakultāšu 15 dekāni.

Jāpiebilst, ka ES jau paziņojusi: Polija, īstenojot tiesu reformu, nav izpildījusi savas saistības – nodrošināt efektīvus tiesiskās aizsardzības līdzekļus neatkarīgā un objektīvā tiesā. ES uzskata, ka jaunais disciplinārais režīms Polijā mazina viņu neatkarību un negarantē aizsardzību no politiskās kontroles.

Ziņu lente
0