Latvijas CVK noraidījusi referenduma iniciatīvu par iespējām mācīties krievu valodā

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Pāriet pie mediju bankasУчебник русского языка, архивное фото
Учебник русского языка, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
CVK nonāca pie slēdziena, ka iniciatīva par referenduma organizēšanu par iespējām gūt izglītību valstī ne tikai latviešu valodā, bet arī citās oficiālajās ES un ANO valodās, neatbilst Satversmei.

RĪGA, 4. janvāris — Sputnik. Centrālā vēlēšanu komisija noraidījusi "Jaunās saskaņas" līdzpriekšsēdētāja Jāņa Kuzina iniciatīvu par referenduma organizēšanu par iespējām gūt izglītību valstī ne tikai latviešu valodā, bet arī citās oficiālajās ES un ANO valodās, ziņo Latvijas radio 4.

CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa paskaidroja, ka iniciatīva bijusi juridiski nepareizi noformēta, taču tas nav galvenais tās noraidīšanas iemesls. Galvenais apsvērums – neatbilstība Satversmes preambulai.

Первоклассники на первом уроке - Sputnik Latvija
"Mūsu bērni ir aprobežoti": bērnu vecāki salīdzināja izglītību Latvijā un Krievijā

Amatpersona paskaidroja, ka formālās neatbilstības nav galvenais arguments, kura dēļ netika reģistrēts likumprojekts par parakstu vākšanu – tas neatbilst pēc satura. Bērziņa atklāja, ka CVK saņēmusi Izglītības ministrijas, Tieslietu ministrijas un Tiesībsarga biroja viedokli, un šoreiz visas instances savos slēdzinos bijušas vienisprātis.

Pats Kuzins ir neapmierināts ar CVK lēmumu un apņēmies to apstrīdēt Latvijas Augstākajā tiesā, kur, pēc viņa vārdiem, var cerēt uz kaut kādu juridisku vērtējumu, nevis tikai uz politisku lēmumu: "nē, jo jūs esat no citas partijas, bet mēs esam no partijām, kas pagaidām ir pie varas".

Kuzins paskaidroja, ka, pēc viņa domām, Izglītības likumā ir jāparedz, ka iespējams izmantot ne tikai ES valodas, bet arī ANO valodas, tostarp arī krievu valodu.

Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Liek krievu bērniem un skolotājiem runāt latviski: par "idiotisma kalngalu" Latvijā

"Taču cilvēkiem aizliegts novērtēt! – bija sašutis Kuzins. – Jo tas neatbilst Latvijas Satversmes preambulai. Preambulas autors ir mūsu prezidents Levits, preambula saka – tikai latviešu valoda."

Kuzins atzīmēja, ka no tādas loģijas viedokļa Satversmes preambulai neatbilst arī tagadējā Izglītības likuma redakcija.

"Likums paredz: arī Eiropas Savienības valodas. Tad iznāk, ka arī mūsu dalība ES neatbilst preambulai! Tad jau vajag izvēlēties: preambula vai dalība ES," secināja Kuzins.

Ziņu lente
0