Ģenerāļa Suleimani slepkavība, domājams, ir nelikumīga, norāda ANO

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasШтаб-квартира Организации Объединенных Наций в Нью-Йорке
Штаб-квартира Организации Объединенных Наций в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Pentagons apstiprināja, ka ASV īstenojušas operāciju pret Irānas ģenerāli Suleimani. Raķešu apšaudē Bagdādē gāja bojā arī pieci šiītu zemessargu locekļi.

RĪGA, 3. janvāris - Sputnik. Amerikāņu mērķtiecīgā operācija Bagdādē – Irānas ģenerāļa Kasema Suleimani slepkavība – domājams, ir nelikumīga un pārkāpj starptautiskās humānās tiesības, savā lapā Twitter paziņoja ANO speciālā ziņotāja ārpustiesas izrēķināšanās jautājumos Agnese Kallamara, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš Pentagons apstiprināja, ka ASV īstenojušas operāciju pret Irānas ģenerāli Suleimani. Raķešu apšaudē Bagdādē gāja bojā arī pieci šiītu zemessargu locekļi. Bojāgājušo vidū bija zemessargu komandiera vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss, kuru ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo apsūdzēja par uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē 31.decembrī.

Турецкие военные грузовики, перевозящие танки и бронированные машины, пересекают пограничные ворота с Сирией - Sputnik Latvija
Turcijas parlaments devis atļauju bruņoto spēku nosūtīšanai uz Lībiju

"Kasema Suleimani Abu un Mahdi al Muhandisa mērķtiecīgās slepkavības, visticamākais, ir nelikumīgas un pārkāpj starptautisko likumdošanu cilvēktiesību jomā," uzrakstīja Kallamara.

Viņa konstatēja, ka bezpilota lidaparātu vai citu mērķtiecīgas slepkavības līdzekļu izmantošana aktīvas karadarbības trūkuma apstākļos gandrīz nekad nebūs likumīgas.

Kallamara norādīja, ka nāvējošu vai potenciāli navējošu ieroču tīšu pielietojumu iespējams attaisnot saskaņā ar starptautisko likumdošanu cilvēktiesību jomā tikai gadījumā, ja tas nepieciešams, aizsargājoties no tieša dzīvības apdraudējuma.

"Citiem vārdiem sakot, lai kas būtu uzbrucis abiem šiem vīriešiem, viņam nāksies nodemonstrēt, ka šīs personas radījušas tiešus draudus citiem," viņa norādīja.

"Cilvēka agrāka saikne ar "teroristiskiem" uzbrukumiem nav pietiekams pamats tam, lai uzskatītu par likumīgu vēlmi viņu nogalināt," piebilda Kallamara.

Командующий спецподразделением «аль-Кудс» в составе Корпуса стражей исламской революции генерал-майор Касем Сулеймани в Тегеране - Sputnik Latvija
Raķešu apšaudē Bagdādes lidostā gājis bojā Irānas ģenerālis Suleimani

Pēc viņas vārdiem, bezpilota lidaparātu pielietojums, lai nogalinātu jebkādus cilvēkus, izņemot mērķi (piemēram, ģimenes locekļus vai citas tuvumā esošas personas), būtu patvaļīga dzīvības atņemšana saskaņā ar likumdošanu cilvēktiesību jomā un varētu novest pie valsts atbildības un individuālas kriminālatbildības.

Kallamara norādīja, ka bezpilota lidaparātu izmantošana citas valsts teritorijā arī attaisnota ar pašaizsardzību. "Saskaņā ar parastajām starptautiskajām tiesībām, valstis var īstenot karadarbību, ja tām draudošais uzbrukums ir neizbēgams, nekādi citi līdzekļi nevar to atvairīt, un darbības ir samērojamas," viņa atzīmēja.

Ziņu lente
0