Latvijā vairs nebūs jaunu nepilsoņu, taču statusa problēmas paliek

© Foto : pixabayНоворожденный
Новорожденный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spēkā stājies likums par automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem, taču teikt, ka nepilsoņu statusa problēmas ar šo lēmumu var uzskatīt par atrisinātām, ir ārkārtīgi pāragri.

RĪGA, 2. janvāris – Sputnik. No 2020. gada 1. janvāra spēkā stājies likums par nepilsoņu statusa piešķiršanas izbeigšanu jaundzimušajiem, kuru vairāku gadu garumā virzīja bijušais Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

Tagad nepilsoņu bērniem Latvijas pilsonība tiks piešķirta automātiski (iepriekš šim nolūkam bija nepieciešams vecāku iesniegums). Izņēmumu veidos tie gadījumi, kad vecāki būs vienojušies par citas valsts pilsonības piešķiršanu savam bērnam.

Книги на латышском языке - Sputnik Latvija
Krievu tautības iedzīvotājs pastāstījis, kā visu mūžu "slēpjas" no latviešu valodas

Saskaņā ar jauno kārtību, ja bērns piedzims ārpus Latvijas, un viens no viņa vecākiem būs citas valsts pilsonis, bērns var tikt atzīts par Latvijas pilsoni, ja viņa vecāki iesniegs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) izziņu par to, ka bērnam nav citas valsts pilsonības.

Izmaiņas skars nelielu bērnu skaitu: saskaņā ar PMLP datiem, 2016. gadā nepilsoņa statuss tika piešķirts 47 bērniem, 2017. gadā – 51 bērnam, savukārt 2018. gadā – 33 bērniem.

Pēc likuma iniciatora, bijušā Latvijas prezidenta Raimonds Vējoņa  domām, jaunajai kārtībai jāveicina sabiedrības saliedētība. Likuma anotācijā norādīts, ka nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšana bērniem – tas ir simbolisks solis, kuram jāpieliek gals apzinātai dažādu Latvijas sabiedrības grupu pretstatīšanai.

Latvijas nepilsoņa statuss parādījās 1991. gadā, kad pēc Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmuma neatkarīgās Latvijas pilsonība tika piešķirta tikai tiem, kas dzīvoja valstī līdz 1940. gada 17. jūnijam, kā arī viņu pēcteči.

Школьный коридор - Sputnik Latvija
Kam izdevīgi krāpt Latvijas tautu: izkliedēsim mītus par krievu skolām

Kaut arī sākumā tika paziņots, ka statuss būs īslaicīgs, tas pastāv arī šodien, turklāt nepilsoņi sastāda vairāk nekā 10% Latvijas iedzīvotāju. Šis statuss nav vienkārša formalitāte, jo nepilsoņiem ir uzlikts desmitiem ierobežojumu politisko, darba un sociālo tiesību jomā.

Krievijā sveica šo svarīgo, lai arī novēloto, lēmumu automātiski piešķirt Latvijas pilsonību nepilsoņu bērniem, taču atzīmēja, ka nopietna nepilsoņu diskriminācija paliek. Krievijas ĀM regulāri atgādina Latvijas vadībai par desmitiem starptautisko organizāciju rekomendāciju, kuras aicina Latviju pielikt galu nepilsoņa statusam.

Ziņu lente
0