Lai latviešus apņem mīlestība: kā Latvijas prezidents un premjers apsveica iedzīvotājus

© Sputnik / Sergey MelkonovНовогоднее обращение президента Латвии Эгилса Левитса
Новогоднее обращение президента Латвии Эгилса Левитса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atteikšanās no patērēšanas sabiedrības, skandināvu labklājība, finanšu sektora tīrīšana un pragmatiski sapņi: kādas tēmas savās Jaungada runās skāra prezidents Levits un premjers Kariņš.

RĪGA, 2. janvāris – Sputnik. 2019. gada pēdējā dienā Latvijas prezidents Egils Levits un premjers Krišjānis Kariņš vērsās pie iedzīvotājiem ar Jaungada apsveikumiem. Runu teksti ir publicēti prezidenta mājaslapā un portālā lsm.lv

Latvija spēj

Egils Levits novēlēja visiem cerību, ticību un pārliecību. Viņš aicināja sapņot, taču gudri, tā, lai varētu atrast atbildes uz mūsdienu izaicinājumiem.

Путин рассказал, какой документ Россия готова немедленно подписать с Вашингтоном - Sputnik Latvija
Putins neapsveica Jaunajā gadā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentus

"Sapņiem vienmēr ir jābūt lielākiem, nekā viens cilvēks tos spētu īstenot. Tāpēc būsim draudzīgi pret līdzcilvēku sapņiem, jo kāds no tiem var ļoti noderēt nākotnē," paziņoja Levits.

Prezidents akcentēja svarīgumu pāriet pie jauna ekonomiskā modeļa, kurā vērtība ir nevis nemitīga patērēšana, bet gan pietiekamība. Levits uzsvēra, ka šis modelis prasīs katram cilvēkam un katrai valstij izmainīt savus paradumus un savu uzvedību.

Egils Levits sveic jaunu tehnoloģiju attīstību, taču atzīmē, ka svarīga ir apņēmīga ciņa ar visām šīs attīstības ļaunprātīgām izmantošanām, manipulācijām, kuras apdraud privātās dzīves neaizskaramību un cilvēka gribas brīvību.

Tāpat Levits novēlēja iedzīvotājiem ticību saviem spēkiem un savai valstij.

Рижская дума - Sputnik Latvija
Politika
Miljons izmaksās un maz cerību uz panākumiem: kā tiks organizēta jauna parakstu vākšana

"Latvija ir pasaules attīstīto valstu pulkā, mūsu zinātnieki un mākslinieki pašsaprotami un augstvērtīgi darbojas pasaules līmenī, mūsu uzņēmēji nebaidās no starptautiskas konkurences. Ticība saviem spēkiem ir nepieciešama, turpinot uzlabot savu valsti," atzīmēja valsts vadītājs.

Atsevišķi Levits uzsvēra atvērtas demokrātiskas diskusijas svarīgumu, kura palīdzēs nonākt pie vislabākajiem risinājumiem.

Svarīgs kopīgu centienu virziens, pēc prezidenta domām, ir nevienlīdzības apkarošana. Atsevišķi viņš aicināja nedot tukšus solījumus.

"Es vēlu mums cerību, ticību, pārliecību un pāri visam – mīlestību. Lai tā apņem mūsu tuvos cilvēkus, mūs visus Latgalē, Vidzemē, Zemgalē un Kurzemē, mūsu mīļajā Latvijā. Lai tā apņem visus latviešus plašajā pasaulē!

Par spīti it visam – Latvija ir un būs sekmīga, Latvija ir un būs jaudīga, Latvija ir un būs valsts ar lieliskiem cilvēkiem! Latvija spēj!" nobeigumā sacīja Levits.

Šis ir mūsu laiks

© Sputnik / Sergey MelkonovPremjerministra Krišjāņa Kariņa Jaungada runa
Lai latviešus apņem mīlestība: kā Latvijas prezidents un premjers apsveica iedzīvotājus - Sputnik Latvija
Premjerministra Krišjāņa Kariņa Jaungada runa

Premjerministra Krišjāņa Kariņa runai bija praktiskāks raksturs

Viņš uzskata, ka aizritējušais gads sākās ar politisko nenoteiktību, kad rekordlielā termiņā Latvija bija bez valdības, taču beigās gads iezīmējās ar izaugsmi.

Топ выходок властей Латвии: Линдерман подводит итоги года - Sputnik Latvija
Video
Vladimirs Lindermans apkopo spilgtākos aizejošā gada notikumus

"Mēs virzām pārmaiņas ar vienu galveno mērķi – lai visi mūsu iedzīvotāji dzīvotu labāk. Lai mēs prātīgi, atbildīgi un caurskatāmi lietotu nodokļu maksātāju naudu," atzīmēja premjers.

Viņš uzsvēra panākumus pārkāpumu apkarošanā finanšu sektorā un atsevišķi pateicās tiem, kas strādāja pie tā.

Krišjānis Kariņš apzinās, ka ne visiem Latvijas iedzīvotājiem valdības politika iet pie sirds, taču uzskata, ka kritika veicina valdības darba uzlabošanos, tādēļ ir atvērts dialogam.

Premjers tradicionāli uzskaitīja oficiālās ekonomikas statistikas datus, saskaņā ar kuriem Latvijas iedzīvotāju labklājība pastāvīgi pieaug.

"Šī gada laikā esmu bijis daudzviet Latvijā un zinu, ka ne visi vienādi izjūt kopējo izaugsmi. Mums ir vēl jo vairāk jāvērš uzmanība uz to, lai samazinātu nevienlīdzības plaisu starp mūsu iedzīvotājiem," paziņoja Kariņš.

Svarīgo darbu vidū, kuri iecerēti 2020. gadā, premjers atzīmēja administratīvi teritoriālo reformu, kurai jāved pie uzlabojumiem ne tikai pašvaldību pārvaldes jomā, bet arī izglītībā un veselības aprūpē. Plānots pilnveidot tiesiskuma un likuma augstākās varas sistēmu.

"Ēra, kad valsts varu noturēja šauru interešu pakļautībā, ir beigusies. Ar kopīgiem spēkiem padarīsim to neatgriezenisku," aicināja premjers.

Юрий Петропавловский - Sputnik Latvija
Petropavlovskis: Levits pārāk ilgi dzīvojis svešumā, lai saprastu Latviju

Viņš uzskata, ka pēc neatkarības atjaunošanas Latvija ātri attīstījās gan ekonomiskā, gan politiskā ziņā.

"Esam pilnībā atgriezušies Eiropā, no kuras ilgus gadus bijām šķirti," atzīmēja Ministru kabineta vadītājs.

Viņš uzskata, ka Latvijas iedzīvotājiem jātiecas pie uzplaukuma, jāsamazina nevienlīdzība un jāceļ uzticība viens otram un valsts pārvaldei kopumā.

"Šo attīstības virzienu esmu vienkāršoti nosaucis par "ceļu uz Ziemeļvalstu labklājības līmeni". Tā ir Latvija, kura saredz klimata politiku kā tautsaimniecības attīstības iespēju. Tā ir Latvija, kuras zinātne un uzņēmumi atgūst savu vietu pasaulē," uzsvēra premjers.

Viņš uzskata, ka visiem ir jāapvieno spēki un jāpadara Latvija stipru.

"Šis ir īstais laiks – šis ir mūsu laiks!" nobeigumā sacīja premjers.
Ziņu lente
0