Šnore šausmās: par Latvijas naudu tiek īstenota rusifikācija

© Sputnik / Sergey MelkonovРусскоязычные СМИ Латвии
Русскоязычные СМИ Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Līdzīgi, kā dzēst ugunsgrēku ar benzīnu": deputāts no Nacionālās apvienības Edvīns Šnore pastāstīja par "baiso zaudējumu", ko Latvijas varasiestādes nodarījušas valstij, sponsorējot krievu valodu.

RĪGA, 30. decembris – Sputnik. Deputāts no Nacionālās apvienības Edvīns Šnore pastāstīja par "baiso" statistiku: izrādās, kamēr valsts finansēja komunikāciju krievu valodā Latvijā, latviešu valoda strauji zaudēja spēku.

Телевизор - Sputnik Latvija
Nacionālpatrioti sašutuši: krievi sākuši mazāk skatīties latviešu medijus

Par to Šnore pastāstīja sarunā ar avīzes Neatkarīgā redaktora vietnieci Elitu Veidemani.

Deputāts no Nacionālās apvienības paziņoja, ka kopš 2015. gada par 11% – no 54% līdz 44% – samazinājies krievvalodīgo skaits, kuri izmanto informāciju latviešu valodā. Un tas, pēc Šnores domām, liecina par to, ka Latvijas valdība ir pārāk tālu aizspēlējusies – latviešu valodas pozīcijas kļūst vājākas, savukārt krievu valoda top stiprāka.

"Diemžēl tas notiek par valsts naudu," pauž sašutumu Šnore.

Saeimas deputāts aprakstīja problēmu. Kopš 2014. gada, kad Krimā notika referendums, Latvija sāka intensīvāk piešķirt naudu komunikācijai krievu valodā, cerot šādā veidā "pierunāt vietējos krievvalodīgos mazāk klausīties Maskavas teiktajā".

Taču tas, kā uzskata Šnore, ir "līdzīgi, kā dzēst ugunsgrēku ar benzīnu", par ko liecina statistika, jo "krievu valoda kā tāda rada draudus – tas ir Krievijas ietekmes ierocis".

Владимир Познер - Sputnik Latvija
Intervija
Pozners: Baltijā bloķē Krievijas medijus, jo baidās no tiem

Šnore uzsvēra, ka jau toreiz, 2014. gadā runāja par to, ka šāda pieeja ir nepareiza pašā pamatā, un nosauca recepti, kura spētu glābt situāciju. Pēc viņa domām, izņemot izglītības pāreju uz mācībām latviešu valodā, valsts valodai jākļūst obligātai arī visiem valsts finansētajiem medijiem.

"Mazākumtautības ir jāintegrē uz latviešu, nevis krievu valodas bāzes," paziņoja Šnore.

Šnore, kurš kļuva pazīstam pateicoties savam izteicienam par "krievu uti", protams, ir stingri pārliecināts savā taisnībā. Tikai paši krievi viņam nepiekrīt. Latviju sašķeļ nevis krievu valoda, bet gan varasiestādes ar savu neiecietību pret nacionālajām minoritātēm un to kultūru.

Ziņu lente
0