Latvijā ieviesti stingrāki suņu turēšanas noteikumi

© pixabayСобака
Собака - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau no 24. decembra mainījušies suņu turēšanas noteikumi. Kas mainījies un vai ir vērts uztraukties suņu īpašniekiem.

RĪGA, 29. decembris - Sputnik. Pirms dažām dienām, 24. decembrī Latvijā stājās spēkā noteikumi, kuri paredz samazināt vecumu, no kura nepieciešams čipot un reģistrēt suni Lauksaimniecības datu centra (LDC) datu bāzē, vēsta izdevums Grani.lv.

Собака породы немецкий шпиц - Sputnik Latvija
Latvijas veterināri noraizējušies: nezināms vīruss nogalinās suņus visā pasaulē

Iepriekš mājdzīvnieku īpašnieku pienākums bija čipot mīluli un iekļaut datus par to vienotajā valsts reģistrā līdz dzīvnieka 6 mēnešu vecumam, bet tagad saimniekiem par to jāparūpējas līdz brīdim, kad kucēns sasniedz 4 mēnešu vecumu.

Iepriekš Latvijas veterināru biedrība jau ierosināja samazināt līdz 3 mēnešiem vecumu, līdz kuram suns jāpiereģistrē LDC datu bāzē.

Veterināru biedrības pārstāve Lita Konopore toreiz paskaidroja, ka dzīvnieki tiek vesti pastaigās pa ielām daudz ātrāk, pirms sešu mēnešu vecuma, un kucēni tiek pazaudēti tāpat kā pieauguši suņi. Tāpēc biedrība ieteica samazināt reģistrācijas vecuma slieksni, lai pazaudēto suni būtu iespējams nodot īpašniekam.

Viņa precizēja, ka jaunā norma nav saistīta ne ar kādiem papildu izdevumiem, administratīvajiem resursiem un riskiem.

Мопс - Sputnik Latvija
Vācijā nodokļu nemaksātājiem konfiscēts sugas suns

Konopore pastāstīja, ka veterināri bieži vēro, kā tiek pārdoti no Lietuvas un Baltkrievijas nelegāli ievesti dzīvnieki, bet pēc tam sociālajos tīklos parādās ziņas, ka pēc nedēļas dzīvnieks ir nobeidzies. Tāpēc, jo agrāk kucēns tiks čipots, jo ātrāk tas būs piesaistīts konkrētam cilvēkam. Viņa akcentēja, ka no tā labumu gūs visa sabiedrība.

LDC rīcībā esošie dati liecina, ka patlaban Latvijā reģistrēti 125 360 suņi. Nav zināms, cik liels ir dzīvnieku skaits, kuri dzīvo bez čipa. Par to, vai suns reģistrēts, iespējams pārliecināties Lauksaimniecības datu centra vietnē, sadaļā "Mājdzīvnieki".

Ziņu lente
0