Helsingin Sanomat: tūkstošiem somiešu saskārušās ar vardarbīgu sterilizāciju

© Sputnik / Mikhail Fomichev / Pāriet pie mediju bankasХельсинки
Хельсинки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piespiedu sterilizācija Somijā kļuva likumīga 1935. gadā un turpinājās līdz 70. gadiem, tāpat kā kaimiņu valstīs – Zviedrijā un Norvēģijā. Lēmumu par sterilizāciju pieņēma Somijas Medicīnas pārvalde.

RĪGA, 29. decembris — Sputnik. Kaija Mietinena bija viena no tūkstošiem somu sieviešu, kas tika sterilizētas laika periodā no 1935. līdz 70. gadiem tā saucamās rasu higiēnas apsvērumu dēļ. Par to stāsta somu izdevums Helsingin Sanomat (rakstu pārtulkojis portals InoSMI). 

Koncentrācijas nometne  - Sputnik Latvija
"Labie puiši" SS formastērpos: kā veidojies somu leģionāru tēls

Raksta autors stāsta, kā jaunībā Mietinena iemīlējusi par viņu divus gadus vecāku puisi.

Viņš dzīvojis internāta otrā pusē, zēniem paredzētajās telpās. Jaunieši slepus tikušies starpbrīžos dārzā, un reiz viņus ieraudzījis dežurējošais skolotājs. Invalīdu seksualitātes jautājums 60. gadu sākumā bija tabu, nerunājot jau par grūtniecību.

Pretapaugļošanās tabletes vēl nebija izplatītas.

"Jaunieti izsauca uz sarunu ar direktoru, mani sterilizēja," stāsta Kaija Mietinena.

Meitene tika sterilizēta apgabala slimnīcā 1964. gadā. Toreiz viņa bija 16 gadus veca. Jaunietes viedokli neviens nejautāja.

Helsinki - Sputnik Latvija
70 tūkstošiem somu jauniešu draud marginalizācija

Šķiet neticami, taču, ziņo izdevums, tamlīdzīgs lēmums pilnībā atbilda Somijas likumiem. Normatīvie akti paredzēja, ka cilvēkus ar attīstības īpatnībām un noteiktiem psihiskajiem traucējumiem iespējams sterilizēt, arī pret viņu gribu, ja viņu "defektus" var pārmantot bērni vai viņu bērni šī iemesla dēļ varētu palikt bez aizgādnības.

Likums par piespiedu sterilizāciju Somijā tika pieņemts 1935. gadā, tāpat kā Zviedrijā un Norvēģijā. Valstis smēlās iedvesmu piemērā, ko demonstrēja ASV. Lēmumu par sterilizāciju pieņēma Somijas Medicīnas pārvalde.

Piespiedu sterilizācijai tika pakļauti cilvēki ar minimālām balsstiesībām sabiedrībā. Viņu vidū lielākā daļa bija invalīdi ar psihes traucējumiem. Visbiežāk sterilizācija tika veikta sievietēm.

Precīzs sterilizēto cilvēku skaits nav zināms. Pētījums, ko šajā jautājumā uzsākuši somu vēsturnieki, liecina, ka laika posmā no 1935. līdz 1970.gadam doti aptuveni 4400 rīkojumi par sterilizāciju tā saucamās rases higiēnas apsvērumu dēļ. Turklāt aptuveni 3300 cilvēki paši iesnieguši pieteikumu sterilizācijai. Aptuveni trim tūkstošiem sieviešu pārtraukta grūtniecība ar turpmākas sterilizācijas noteikumu.

Izdevums atgādināja, ka Zviedrijā un Dānijā mātēm, kas nav stājušās laulībā un saņēma trūkumcietēja pabalstu, draudēja atcelt pabalstu vai atņemt bērnu, ja viņa nepiekritīs sterilizācijas procedūrai. Arī Somijā ir vardarbīgas sterilizācijas gadījumi vairākām sievietēm.

Ziņu lente
0