Baltijā parādīsies vienota gaisa telpas kontroles sistēma

© AFP 2023 / AFP PHOTO/JUAN BARRETO Истребитель F16
Истребитель F16 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienotā gaisa telpas kontroles sistēma tika izveidota 2007. gadā, taču pēc tam Ziemeļatlantijas alianse izvirzīja prasības tās pilnveidošanai.

RĪGA, 23. decembris – Sputnik. No 2020. gada 1. janvāra sāks darboties vienota Baltijas gaisa telpas kontroles sistēma, kuru uzraudzīs trīs novērošanas centri – Karmelavā, Lielvārdē un Tallinā, raksta Sputnik Lietuva ar atsauci uz Lietuvas Aizsardzības ministrijas preses dienestu.

Ceturtdien Kauņā notika Baltijas gaisa telpas novērošanas un kontroles sistēmas (BALTNET) atjaunošanas prezentācija. Tāpat tika atvērti trīs nacionālie centri Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

Американский комплекс ПВО Patriot на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
ASV apmaksās Baltijas valstu PGA nostiprināšanu

Tiek gaidīts, ka tas uzlabos integrētās NATO gaisa telpas un pretraķešu aizsardzības sistēmas iespējas, nodrošinās reģionālo savienojamību un veicinās drošāku Ziemeļatlantijas alianses gaisa telpas aizsardzību.

BALTNET – tā ir apvienota novērošanas un kontroles sistēma, kura ir integrēta analoģiskā NATO sistēmā, kura nodrošina Lietuvas, Latvijas un Igaunijas gaisa telpas drošību.

Esošā Baltijas jūras gaisa telpas novērošanas un kontroles sistēma tika izstrādāta 2007. gadā. Taču situācija mainās. Ziemeļatlantijas alianse pieprasīja pilnveidot to.

Gaisa policijas misiju Baltijas valstīs veic NATO lidmašīnas, kuras dislocētas Lietuvas un Igaunijas lidlaukos.

Ziņu lente
0