Vīri, necērtiet: rīdzinieki metušies virsū eglītēm

© Sputnik / Андрей Александров / Pāriet pie mediju bankasЗаготовка новогодних елок
Заготовка новогодних елок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat ja vien neliela daļa rīdzinieku nocirtīs sev pa eglītei piepilsētas mežos, no tiem nekas pāri nepaliks.

RĪGA, 20. decembris — Sputnik. Rīgai piederošajos mežos un jaunaudzēs ir aizliegts cirst eglītes, taču daudzi neievēro noteikumus arī šogad, vēsta Tvnet.

Uzņēmuma "Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis konstatēja, ka ik gadus pirms Ziemassvētkiem un Jaunā gada uzņēmums saskaras ar jaunaudžu postījumiem, kas nodara lielu kaitējumu nākamajam mežam.

"Rīgas meži" ik gadus, tuvojoties Ziemassvētkiem, pastiprina mežu, it īpaši jaunaudžu kontroli, tomēr cilvēku skaits, kuri nezināšanas dēļ cērt sev eglītes jaunaudzēs, ir tik liels, ka mežniecībai un uzņēmuma mežu aizsardzības nodaļai trūkst resursu, lai pasargātu no postījumiem visus apstādījumus, paskaidroja Vaikulis.

Rīgai piederošajos mežos eglīšu ir maz, to īpatsvars nesasniedz ne 10%, un tās pārsvarā ir stādītas. Kociņi ir ilgus gadus rūpīgi kopti – pirms iestādīšanas tie vairākus gadus pavada audzētavā.

Ангел на рождественской елке на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
Nocirst egli Latvijā un nenokļūt nepatikšanās: LVM atgādina, kā tas ir izdarāms

Galvaspilsētas reģions ir visblīvāk apdzīvotais Latvijā. Pat ja tikai neliela daļa Rīgas mājsaimniecību nocirtīs eglīti "Rīgas mežu" apkalpotajās platībās, tām būs nodarīts vērā ņemams kaitējums, atzīmēja Vaikulis. Tāpēc galvaspilsētai piederošajos mežos ir aizliegts cirst eglītes.

Visiem, kuri vēlas nocirst vai nozāģēt eglīti patstāvīgi, ir jādodas uz mežu aptuveni 50 kilometru attālumā no Rīgas, uz "Latvijas valsts mežiem" piederošajām platībām, kur ļauts savām vajadzībām nocirst vienu eglīti, kas aug ceļa vai grāvja malā, cirsmā vai zem elektropadeves līnijām. Jaunās eglītes aizliegts cirst visos mežos.

"Rīgas meži" lūdz iedzīvotājus pirms brauciena uz mežu pēc eglītes noskaidrot, kam pieder mežs, un saskaņot darbības ar meža īpašnieku.

Decembrī un janvārī "Rīgas meži" inspektori un mežsargi sekos visiem uzņēmumam piederošajiem mežiem. Jāpiebilst, ka atsevišķās mežsaimniecībās pie iebrauktuvēm jaunaudzēs uzstādītas videonovērošanas kameras.

Ziņu lente
0