Nocirst egli Latvijā un nenokļūt nepatikšanās: LVM atgādina, kā tas ir izdarāms

© Sputnik / Sergey MelkonovАнгел на рождественской елке на Домской площади в Риге
Ангел на рождественской елке на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādu egli drīkst nocirst un kādu nedrīkst? Kāds ir sods par neatļautu egļu nociršanu? Kur jāmeklē Ziemassvētku koki? Un kā lai tiek skaidrībā ar "Latvijas Valsts mežu" karti?

RĪGA, 16. decembris – Sputnik. Latvijas iedzīvotāji, līdzīgie iepriekšējiem gadiem, var absolūti par brīvu un pašu rokām nocirst sev Ziemassvētku egli. Taču ir jāzina, kā tas ir jādara, lai izvairītos no nepatikšanām, raksta Mixnews.lv.

Ziemassvētku koku var nocirst "Latvijas Valsts mežu" (LVM) uzraudzībā esošajos mežos. Uzzināt, kur tieši atļauts cirst, var ar LVM Geo Mobile lietotnes palīdzību un portālā www.mammadabakarte.lv. Jums tiks atvērta karte, kur LVM teritorijas ir atzīmētas tumšzaļā krāsā.

Tāpat LVM teritoriju robežas var noteikt pēc dzeltenajām norādēm autoceļu malās un uz koku stumbriem.

​Egle, kuru jūs paņemsiet mājās, jābūt līdz trīs metriem augstumā un līdz 12 centimetriem stumbra diametrā.

Dabas parkos un īpaši apsargājamās teritorijās, kuras ir apzīmētas ar ozollapu uz zaļa fona, kokus cirst ir stingri aizliegts.

Sods par šādu pārkāpumu var būt ļoti bargs. Tā, piemēram, 2017. gadā Rēzeknes tiesa paziņoja spriedumu nelikumīgas koku izciršanas lietā apsargājamā dabas parkā. Par četru egļu nociršanu pārkāpējs saņēma 140 stundas piespiedu darba un naudas sodu gandrīz 2300 eiro apmērā.

Ziņu lente
0