Politika

Rīgas dome atlaista pirmajā lasījumā

© Sputnik / Sergey MelkonovПикет – "Нет монополии! Нет TIrIga" у здания Рижской думы
Пикет – Нет монополии! Нет TIrIga у здания Рижской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas domes atkārtotas vēlēšanas varētu notikt 2. maijā, galvaspilsētas pašvaldības nākamais sastāvs strādās piecus gadus.

RĪGA, 20. decembris — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Latvijas Saeima pirmajā lasījumā pieņēmusi likumprojektu "Par Rīgas domes atlaišanu". Saeimas Juridiskais birojs brīdināja, ka likumprojekts pieņemts bez pienācīga juridiskā pamata.

Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
Latvijas valdība atbalstīja Rīgas domes atlaišanu

Kad valdības koalīcijai jāpieņem sev svarīgs jautājums, deputāti ir gatavi strādāt no agra rīta līdz vēlam vakaram un demonstrēt čakluma brīnumus. Piemēram, iepriekš vienas dienas laikā divos lasījumos tika apstiprināti "ostu grozījumi" Ventspils ostas jautājumā – šim nolūkam nācās sasaukt divas ārkārtas sēdes pēc kārtas. Taču, ja runa ir par vienkāršajiem pilsoņiem (piemēram, iniciatīva par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim), projekts var mēnešiem ilgi gulēt komisijās.

Tā notika arī šoreiz. Trešdien ārkārtas sēdē likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu tika nodots Saeimas Budžeta un finanšu komisijai, bet ceturtdien, pārtraukumos starp pamata dienas kārtības jautājumiem komisija to ātri izskatīja un nodeva pirmajam lasījumam.

Vairākas stundas ilgās debates, pēc būtības, ne pie kā nenoveda. Valdošās koalīcijas deputāti (tiesa, ne visi) pogas nospieda, kā vajag. Izņēmumu sastādīja tikai lielākā daļa KPV LV frakcijas deputāti – viņi konsekventi iebilst pret visām iniciatīvām, ar ko valdoša koalīcija vēlas nogremdēt koalīciju Rīgas domē. 53 deputāti nobalsoja "par", 40 – "pret".

11. decembrī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pieprasīja Rīgas domei atcelt punktus noteikumos par atkritumu izvešanu, ko pati prasīja pieņemt pirms pāris mēnešiem. Rīgas dome pieņēma lēmumu vērsties Satversmes tiesā ar sūdzību par ministrijas darbībām. Taču līdz tiesvedības beigām neviens nevar izšķirt, kam taisnība un kas vainīgs.

Мэр Риги Нил Ушаков во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Politika
"Krāpšanās un meli nepalīdzēs": Ušakovs asi izteicās par Rīgas domes atlaišanu

Debatēs parlamentā tika atzīmēts, ka likumprojekts pārkāpj galvaspilsētas iedzīvotāju tiesības, kuri balsoja un saskaņā ar likumu ievēlēja domi. Tagad ministrs, faktiski – vienpersoniski, plāno atlaist pašvaldību, pie tam neuzrādot pietiekamu pamatojumu.

Jāpiebilst, ka pierādīti fakti liecina, ka Saeima ir pārkāpusi virkni likumu, pieņemot 2020. gada budžetu, taču tie faktiski tiek ignorēti, un vēlētāji ir spiesti vākt parakstus referendumam par Saeimas atlaišanu. Būtu bijis taisnīgi, - debatēs atzīmēja opozīcijas deputāti, - tādas pašas tiesības piešķirt arī Rīgas pašvaldības vēlētājiem – lai viņi paši izlemj, vai vēlas atlaist Rīgas domi.

Ziņu lente
0