NA plāno aizliegt padomju simboliku valstī jebkurā publiskā vietā

© Sputnik / Sergey MelkonovНа российской стороне растянули огромное знамя Победы
На российской стороне растянули огромное знамя Победы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu likumdošanas īpatnības: likumu grozījumi par padomju un nacistu simbolikas lietojumu ir pretrunīgi.

RĪGA, 20. decembris — Sputnik. Saeimas komisija apstiprinājusi "Administratīvo sodu par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā likuma" grozījumus, kuri paredz aizliegt padomju un nacistiskās simbolikas lietošanu publiskās vietās, informēja grozījumu iniciators, Nacionālā bloka deputāts Jānis Iesalnieks.

"Šodien Saeimas Juridiskā komisija atbalstīja manu priekšlikumu par padomju un nacistu simbolu lietošanas aizliegumu jebkurā publiskā vietā. Šobrīd šāds aizliegums ir tikai attiecībā uz piketiem, gājieniem un sapulcēm, kā arī publiskiem izklaides un svētku pasākumiem," pastāstīja Iesalnieks savā lapā Twitter.

Grozījumu tekstā teikts: "Par bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogu, to bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas orgānu (represīvo iestāžu) izmantoto piederību identificējošo apģērbu (formas tērpu), kā arī šā apģērba elementu, kuru kopums (apģērba gabali, aksesuāri, atpazīšanas zīmes, kokardes, uzpleči, aprīkojums) pēc to vizuālā izskata nepārprotami ļauj identificēt minētos bruņotos spēkus vai represīvās iestādes, ģerboņu un himnas, nacistiskās svastikas, SS zīmju un padomju simbolu - sirpja un āmura līdz ar piecstaru zvaigzni - izmantošanu publiskā vietā, arī stilizētā veidā, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz septiņdesmit naudas soda vienībām (350 eiro).

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas reālijas: valsts valoda un prostitūcija vienā likumā

Pie tam Administratīvo pārkāpumu likuma grozījumi to pašreizējā redakcijā ir pretrunā likumam par drošību svētku pasākumos, kas paredz pilnvarot pašvaldības atļaut izmantot publiskos pasākumos padomju un nacistiskos simbolus, ja to lietojuma mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu un to noziegumu attaisnošanu. Ja pašvaldība dod atļauju šādam lietojumam, automātiski tiek pārkāpts pirmais likums, kas aizliedz iepriekšminētās simbolikas lietojumu jebkurās publiskās vietās.

Izklaides un svētku pasākumi

Iepriekš Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija apstiprināja grozījumus likumā par drošību publiskos izklaides un svētku pasākumos pirms otrā lasījuma parlamentā. Grozījumi paredz, ka šo pasākumu laikā aizliegts izmantot padomju un nacistisko simboliku.

Izņēmumi pieļaujami gadījumos, ja minēto simbolu lietojums nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu un to noziegumu attaisnošanu, to lietojumu atļāvusi pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā ieplānots publiskais pasākums. Plānots, ka, iesniedzot pieteikumu publiskā pasākuma organizācijai, tajā būs jānorāda, kādus no minētajiem simboliem plānots izmantot. Pirms pietikuma izskatīšanas pašvaldībai būs jānoskaidro Valsts drošības dienesta viedoklis.

Saeimai jāizskata grozījumi vēl divos lasījumos.

Mītiņi un gājieni

Iepriekš līdzīgi grozījumi par bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas orgānu (represīvo iestāžu) formas tērpu aizliegumu tika pieņemti likumā par sapulcēm, gājieniem un piketiem. Taču tajos nav paredzēti nekādi izņēmumi, ko varētu noteikt pašvaldība. Tos Saeima apstiprināja šī gada jūnijā.

Krievijas Ārlietu ministrija, komentējot likumu par padomju formas tērpa aizliegumu, informēja, ka šāda iniciatīva ir zaimojoša, tā ir ņirgāšanās par padomju karavīru piemiņu, kuri atdevuši savas dzīvības par Latvijas brīvību.

Ордена и медали на груди ветерана Великой отечественной войны - Sputnik Latvija
Nepielīdziniet agresoru uzvarētājam: Pimenovs pasniedza deputātiem vēstures stundu

"Esam sašutuši par šo zaimojošo iniciatīvu, ko iespējams kvalificēt tikai kā ņirgāšanos par padomju karavīru piemiņu, kuri atdevuši savas dzīvības par Latvijas atbrīvošanu," teica KF ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

Krievija cer saņemt atbilstošu principiālu vērtējumu no Latvijas partneriem ES un kompetentām starptautiskajām struktūrām, kas tik iejūtīgi vērtē cilvēktiesību jautājumus un vēsturiskas tēmas, pārsvarā tad, ja tas neattiecas uz rietumvalstīm, piebilda Zaharova.

KF Sabiedriskās palātas Sabiedriskās diplomātijas attīstības, humanitārās sadarbības un tradicionālo vērtību saglabāšanas komisijas priekšsēdētāja Jeļena Sutormina paziņoja, ka vērsīsies ANO Ģenerālajā Asamblejā sakarā Sarkanās armijas formastērpa valkāšanas aizliegumu sabiedrisko pasākumos Latvijā, pielīdzinot to nacistiskās Vācijas formastērpam.

Ziņu lente
0