Politika

Latvijas reālijas: valsts valoda un prostitūcija vienā likumā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likumprojekta grozījumu vidū ir arī piedāvājums sodīt par padomju simbolikas izmantošanu jebkurā sabiedriskā vietā, ne tikai mītiņos un gājienos.

RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Saeimas Juridiskā komisija gatavo otrajam lasījumam likumprojektu par administratīvajiem pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietojuma jomā.

Министр внутренних дел Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija
Politika
Iekšlietu ministrs iesaka slēgt Tieslietu ministriju un aizliegt prostitūciju

Pirmais lasījums notika 24. oktobrī. Sputnik detalizēti analizēja vienu no likumprojekta sadaļām, kas bija veltīta valodas pārkāpumu sodu palielinājumam. Galvenais jaunieviesums – straujš sankciju palielinājums pret juridiskām personām.

Piemēram, šobrīd, ja sabiedriskā pasākumā nav tulkojuma latviešu valodā, šis pārkāpums tiek sodīts ar 70 eiro naudas sodu, savukārt atkārtota pārkāpuma gadījumā gada laikā – līdz 140 eiro. Jaunais likums saglabā esošo sodu privātpersonām, taču juridiskām personām soda griesti tiek pacelti līdz 3000 eiro.

Tiek ieviests papildu sods darba devējam, kas noslēdzis darba līgumu ar darbinieku, kura valsts valodas zināšanu līmenis neatbilst amata pienākumiem. Ja darba devējs ir fiziska persona, paredzēts sods līdz 70 eiro, ja juridiska persona – līdz 1400 eiro. tādējādi, ja "valodas inspekcija" nolems, ka darbinieks neprot latviešu valodu pietiekami labi, par to tiks sodīts gan darbinieks, gan viņa darba devējs.

Piedāvāts divas reizes palielināt maksimālo sodu par necieņas izrādīšanu pret valsts valodu: no esošajiem 350 līdz 700 eiro.

Likumprojektā iekļauti grozījumi, kurus Saeima izskatīs otrā lasījuma laikā.

Piemēram, deputāts no "Saskaņas" Valērijs Agešins un Ivans Ribakovs piedāvāja izslēgt no likuma teksta "valodas" sadaļu un, attiecīgi piešķirt likumam citu nosaukumu - "Par administratīvajiem pārkāpumiem pārvaldes un sabiedriskās kārtības jomā". Ņemot vērā, ka pirmajā lasījumā visas partijas, izņemot "Saskaņu", vienbalsīgi atbalstīja likumprojektu, diez vai šim piedāvājumam ir cerības tikt pieņemtam.

Самолет Аэрофлота с символикой 70-летия Великой Победы - Sputnik Latvija
"Aeroflot" logotips ar sirpi un āmuru sakaitinājis Lietuvas deputātu

Iekšlietu ministrija piedāvā iekļaut likumā pantu, kurš paredz administratīvo atbildību par "prostitūcijas ierobežošanas noteikumu pārkāpumu".

"Nacionālās apvienības" deputāts Jānis Iesalnieks vēlas papildināt izskatāmo likumu ar sodu par "totalitāro režīmu simbolu izmantošanu publiskās vietās". Ar to tiek domāti PSRS un nacistiskās Vācijas simboli, kuri šodien ir aizliegti tikai sapulcēs, gājienos, piketos un svētku pasākumos. Iesalnieks piedāvā paplašināt aizlieguma darbību un ieviest sodu par, piemēram, sirpja un āmura demonstrēšanu publiskās vietās.

Ziņu lente
0