Viedoklis

ASV kodolarsenālu no Turcijas tehniski iespējams pārvest uz Baltiju

CC0 / U.S. Air National Guard / Техника ВВС США на авиабазе Эмари
Техника ВВС США на авиабазе Эмари - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja krīze Ankaras un Vašingtonas attiecībās novedīs tiktāl, ka ASV kodolieroči tiks izvesti no valsts, ticamākā to glabāšanas vieta būs Baltija.

Tāds notikumu scenārijs nebūt negarantē ne mieru, ne stabilitāti Lietuvai, Latvijai un Igaunijai. Gluži pretēji – tā dēļ drošība tikai mazināsies, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Aizsardzības un drošības tēmām veltītie izdevumi Krievijā, apspriež, cik lielas ir iespējas, ka ASV piederošās 50 taktiskās aviācijas kodolbumbas no Turcijas arsenāliem tiks pārvietotas uz vienu no Baltijas valstīm, un kāds būtu pārvietošanas algoritms. Iepriekš Ankara apsolīja slēgt Indžirlikas un Kirendžikas bāzes Pentagona spēkiem, atbildot uz Vašingtonas sankciju spiedienu pēc Turcijas lēmuma iegādāties Krievijas ZRS S-400 "Triumf". Pentagons aicināja Ankaru sākt konstruktīvu politiku, tomēr, saskaņā ar Rietumu resursu datiem, 17.decembrī Indžirlikas bāzi operatīvi pameta trīs smagās kara transporta lidmašīnas C-17A Globemaster, paaugstinātas nestspējas kara transporta lidmašīna C-5M Galaxy un militārās vadības transporta lidmašīna C-40B. Par to, ka Vašingtonā top tamlīdzīgs kodolieroču evakuācijas variants, rietumvalstu mediji stāstīja jau oktobrī. Ja speciāli aprīkotās stratēģiskās kara transporta Boeing C-17 Globemaster nepacēlās ar tukšām tilpnēm, jautājums ir – kurp tās devās.

Komentārus Pentagons nesniedz. Informācija no aviācijas parvadājumu kontroles resursiem liecina, ka amerikāņu kara transporta lidmašīnas no Indžirlikas aviobāzes devušās uz Eiropas ziemeļiem.

Krievijas BS Ģenerālštābs brīdina

Ar pilnu kravu (vairāk nekā 55 tonnas) un bez degvielas uzpildes kara transporta Boeing var pārvarēt 5000 km. No Indžirlikas bāzes līdz Baltijas reģionam – tikai 2500 km. Piemēram, Lietuvas teritorijā kaut kādiem iemesliem radīts nopietns NATO militārais arsenāls – vienīgais Baltijas valstīs. Runa nav par vienkāršu ieroču glabāšanu.

Гиперзвуковая крылатая ракета X-51A Waverider - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādēļ tiek lauzti pasaules līgumi

Amerikāņi jau sen māca citu, "nekodola" valstu kara lidotājus nomest kodolbumbas. "Kodolieroču kopīgajai lietošanai" Eiropā Krievijas Ārlietu ministrija pievērsa uzmanību jau 2015.gadā, jo tas ir tiešs Līguma par kodolieroču neizplatīšanu pārkāpums. Jau vairākus gadus īpaši apmācīti lidotāji pārmaiņus patrulē Baltijas gaisa telpu – Krievijas robežu tiešā tuvumā. NATO lidmašīnas, kas spēj nest kodollādiņus, regulāri apmeklē Lietuvu, Latviju un Igauniju (visvairāk pieprasītas ir aviobāzes Šauļu un Emari apkaimē). Mīkla par NATO paplašināšanos uz austrumiem veido aizvien biedējošāku ainu. Ne velti Krievijas BS Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs otrdien norādīja, ka alianse gatavojas "plašam militārajam konfliktam" Baltijas reģionā. Pie tam viņš atzīmēja, ka, ņemot vērā ASV viedokli par līgumu START, situāciju pasliktina "nenoteiktība kodolieroču kontroles aspektā", tātad runa ir par gatavošanos kodolkonfliktam. Vai to aptver Viļņa, Rīga un Tallina?

Ракета M20 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sliktāk par nāvi. Pie kādiem aizliegtajiem ieročiem paslepus strādā ASV

Baltijas reģionā, netālu no Maskavas, Sanktpēterburgas un Krievijas stratēģiskajiem objektiem ir izveidota un pakāpeniski attīstīta NATO infrastruktūra uzbrukuma ieroču un militāro grupējumu pastāvīgai dislokācijai. Vai kāds garantēs, ka vienā "Krievijas savaldīšanas" posmā alianse neizvietos kodolieročus Baltijas valstīs? Pie tam draudi nebeidzas ar taktiskajām aviācijas kodolbumbām B-61. Kuģu vai lidmašīnu bāzes spārnotās raķetes "Tomahawk" no Baltijas jūras akvatorijas spēj sasniegt Urālus (2000 km), bet vidēja darbības attāluma raķetes (līdz 5500 km) no Baltijas valstīm spēj apšaudīt Krievijas BS Stratēģisko raķešu spēku pozīcijas Sibīrijas plašumos. Tāpēc, kad ģenerālis Gerasimovs sapulcējis brīfingam ārvalstu militāros atašejus, viņš ne tikdaudz informē, cik brīdina kolektīvos Rietumus par neizbēgamajām sekām, ko nesīs agresīvā ārpolitika pret Krieviju.

Pagātnes algoritmi

Vēsturiskā pieredze liecina: ASV taktisko aviācijas kodolbumbu pārvešana no Turcijas, piemēram, uz Lietuvu ir reāla. Ja NATO militārā aviācija uzturas bijušajos padomju aerodromos, kāpec gan neizvietot tik ērtā reģionā visu alianses bruņojuma spektru?

"Litovskij kurjer" publicētā informācija liecina, ka padomju laikos republikas teritorijā bija vairākas kodolieroču noliktavas. Baltijas kara apgabala lielākais pazemes arsenāls atradās netālu no Radvilišķiem. Taktiskie kodolieroči glabājās arī Lentvarē, Raudonvarē, Ukmerģē, Molētā un Mickūnā.

Ziņu lente
0