Zivis vispār kūpināja? "Roskontroļ" izpētīja Latvijas šprotes

© Sputnik / Алексей ТихомировШпроты KAIJA
Шпроты KAIJA - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai Latvijas šprotēs vispār netika konstatēts benzopirēns – viela, kura veidojas kūpināšanas procesā, savukārt zivju krāsa zelta vietā ir tumši-sudrabaina.

RĪGA, 16. decembris – Sputnik. Viskrievijas Patērētāju savienības Ekspertu centrs "Roskontroļ" veica piecu zīmolu šprotu izpēti: "5 morej", "BARS", Gold Fish, "Glavprodukt" un "KAIJA" (Latvija). Visi produkti pārbaudi ir izturējuši, taču ar vairākām piezīmēm. Piemēram, Latvijas šprotēs tauku saturs izrādījās trīs reizes lielāks, nekā norādīts, savukārt krāsa neatbilda Krievijas GOSTam. Toties tajās nav benzopirēna – šī kancerogēnā viela kļuva par lūzuma punktu daudzām Latvijas kompānijām, kurām "Rosseļhoznadzor" aizliedza izplatīt savu produkciju Krievijā.

Pārbaudīto šprotu vidū vissāļākās bija "BARS", savukārt vismazāk sāls bija "5 morej" un "KAIJA" paraugos.

Готовая к копчению килька - Sputnik Latvija
Sadzīt bezdarbniekus likt šprotes un šantažēt ar pabalstu: kā Latvijā meklē kadrus

Attiecībā uz zivjādas krāsu: Krievijas zīmoliem ir vienveidīga zeltaina vai tumši-zeltaina nokrāsa. Savukārt Latvijas šprotes ir tumši-sudrabainas, kas neatbilst GOSTam, kaut gan Latvijas produkcijai arī nav jāatbilst tam. Marķējumā vispār nav norādīts normatīvais dokuments, atbilstoši kuram šīs šprotes tika izgatavotas, teikts "Roskontroļ" atskaitē.

Visvairāk zivju savos konservos liekuma ražotāji "BARS" un "Glavprodukt" – attiecīgi 76% un 78%. pārējiem paraugiem ir 70-71% pamatprodukta satura.

"KAIJA" šprotēs izrādījās trīs reizes vairāk tauku, nekā norādīts uz marķējuma.

Ar drošību viss ir kārtībā visiem pieciem šprotu zīmoliem. Pesticīdi nav atrasti, toksisko vielu daudzums nepārsniedz maksimāli pieļaujamo rādītāju. Tikai "5 morej" paraugā tika atklāts salīdzinoši augsts benzopirēna saturs, taču tas nepārsniedz maksimāli pieļaujamo līmeni. Pārējiem paraugiem benzopirēna saturs iz vēl mazāks, savukārt "KAIJA" paraugā to vispār neatklāja.

Килька превращается в ароматные шпроты - Sputnik Latvija
Atlikušas vien šprotes un trikotāža: Latvija nogalinājusi rūpniecību ES un NATO dēļ

Dārgākās šprotes – "KAIJA" – maksā 135 rubļus par bundžu. Savukārt lētākās – Gold Fish – izmaksās 91,75 rubļus.

Atgādināsim, ka 2015. gada jūnija sākumā Krievijas lauksaimniecības produkcijas kontroles organizācija Rosseļhoznadzor aizliedza piegādāt Krievijā zivju produkciju no Latvijas un Igaunijas, ņemot vērā sistemātiskos pārkāpumus, ko iestāde konstatējusi inspekciju gaitā, kā arī kancerogēnā benzopirēna saturu produktos.

2017. gada decembra vidū Rosseļhoznadzor atļāva piegādāt Krievijā šprotes diviem uzņēmumiem no Latvijas un Igaunijas. Piegādes ļauts atjaunot SIA "Karavela" un Igaunijas uzņēmumam DGM Shipping AS. 2019. gada maijā Rosseļhoznadzor anulēja produkcijas importa aizliegumu Igaunijas uzņēmumam Kajax Fishexports AS.

Ziņu lente
0