Lembergs: pret mani ieviesa sankcijas Danas Reiznieces-Ozolas dēļ

© Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaМинистр финансов Латвии Дана Рейзниеце-Озола, заседание Сейма 22 июня 2017 года
Министр финансов Латвии Дана Рейзниеце-Озола, заседание Сейма 22 июня 2017 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV apsūdzēja Ventspils mēru Aivaru Lembergu centienos ietekmēt valdību, taču vienīgā viņa partijas pārstāve Ministru kabinetā bija Dana Reizniece-Ozola.

RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Ventspils mērs Aivars Lembergs atbildēja uz Saeimas deputātes Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) aicinājumu radio Baltkom ēterā.

Šonedēļ Reizniece-Ozola aicināja Lembergu, pret kuru ASV ieviesa sankcijas, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Ventspils un visas valsts interesēs aiziet no politikas.

Рижский свободный порт - Sputnik Latvija
Bijušais LR prezidents atbalsta valsts kontroli pār Rīgas ostu: tagad nav jābaidās no ASV

"Pašpasludinātajai tiesiskuma koalīcijai" Lembergs ir kļuvis par "ļaunuma centru", politisko apvienību ZZS valdošās partijas cenšas parādīt kā marginālu politisko spēku, dēvē to par "Kremļa roku" un "oligarha kabatas partiju", paziņoja viņa.

"Ja tā turpināsies, iegrimsim pašu radītā muklājā un zaudēsim vēlētāju uzticību. Ne tikai Saeimā nonāksim "mūžīgajā opozīcijā", bet arī pašvaldībās zaudēsim atbalstu. (…) Šīs ir tās krustceles, kur LZS jāiet pa labi – visiem redzamā, citā virzienā - jau bez Aivara Lemberga," uzskata Reizniece-Ozola.

Lembergs atgādināja, ka Reizniece-Ozola sākumā tika ievēlēta Saeimā partijas "Latvijai un Ventspilij" sarakstā, kuru viņš vada, un pārstāvēja šo partiju Māra Kučinska (ZZS) Ministru kabinetā. (Pagājušajā rudenī viņa izstājās no partijas un iestājās Latvijas Zemnieku savienībā).

ASV Valsts departamenta paziņojumā teikts, ka Lembergs izmantojis savu ietekmi uz politisko partiju līderiem, lai virzītu "savu cilvēkus" amatiem valdībā un traucētu ar viņu saistītiem cilvēkiem ieņemt augstus posteņus. Taču, kā atgādinājis radio ēterā Lembergs, vienīgais partijas "Latvijai un Ventspilij" pārstāvis valdībā bija Reizniece-Ozola, kura tagad aicina viņu mest politiku pie malas.

"Man nav tiesību uz aizstāvību, jo tamdēļ Latvijas likumdošanā ir jālegalizē un jāadaptē ASV lēmums. Taču man šādas tiesības nav dotas. Un runājot par Reiznieci-Ozolu… Viņa bija manis vadītajā partijā, vairākas reizes viņu ievēlēja parlamentā, viņa divas reizes ir bijusi ministre. Amerikāņi kritizē mani par to, ka es lieku savus cilvēkus valdībā. Taču vienīgais cilvēks no mūsu partijas valdībā ir Dana Reizniece-Ozola. Iznāk, ka viņas dēļ pret mani piemērojuši sankcijas. Tādēļ, pirms kliegt uz visu pasauli, ka es esmu noziedznieks, viņai būtu jāpaskatās uz sankciju iemeslu," pateica viņš.

Министр сообщения Латвийской Республики Талис Линкайтс - Sputnik Latvija
"Bezkompromisa tiesiskuma osta": latvieši meklē nosaukumu "labajai" Ventspils ostai

Reizniece-Ozola paziņoja radio Baltkom ēterā, ka viņu vada tikai un vienīgi valsts intereses.

"Šis bija ļoti asprātīgs Lemberga komentārs. Taču šeit īsti nav vietas jokiem. Jā, es patiešām sāku ar šo politisko spēku, pateicoties tam es spēju aktīvi strādāt. Taču ikviens, kurš mani pazīst, var pateikt, ka savus lēmumus es pieņemu neatkarīgi, valsts interesēs," uzsvēra viņa.

ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstos 9. decembrī uz tā dēvētā Magņitska likuma pamata iekļāva virkni personu un organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergu un četrus ar viņu saistītos uzņēmumus: Ventspils brīvostu, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Šī iemesla dēļ valdība iniciēja grozījumus par Ventspils un Rīgas ostas pāreju valsts pārziņā, savukārt pašvaldību izvirzītie ostu valdes locekļi amatus zaudēs.

Ziņu lente
0