Politika

Kurš te ir saimnieks: Gobzems novērtējis ASV sankcijas pret Lembergu

© Sputnik / Sergey MelkonovПосольства США в Латвии
Посольства США в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas amatpersonas un politisko partiju sponsori attīra vietu savām biznesa interesēm, uzskata Aldis Gobzems.

RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Neatkarīgais deputāts Aldis Gobzems paudis savu viedokli par Ventspils mēra Aivara Lemberga un Ventspils ostas iekļaušanu ASV sankciju sarakstā.

Eseju "Par kalpu domāšanu, par afērām jeb daži loģiski argumenti no cita skatu punkta un par to, ko Jums nestāsta" Gobzems publicējis savā lapā Facebook.

Politiķis ir pārliecināts, ka Latvijai jau sen vairs nerūp pašas intereses.

"Nav nekādu šaubu, ka katra valsts var veidot savus melnos sarakstus un tajos iekļaut jebko, ko tā vēlas. Arī Latvijas Republikas Valsts kases ierēdņi savā melnajā sarakstā var iekļaut citas valsts ostu, kuras pārvaldībā atrodas šīs citas valsts ministriju pārstāvji.

Ja tā osta būtu ASV otra lielākā osta, droši vien amerikāņi par šādu Latvijas Republikas Valsts kases ierēdņu lēmumu sāktu skaļi smieties. Tātad, pirmkārt, kurš ir kalps un kurš ir kungs, atbilde ir skaidra.

Es gribētu, ka mēs neesam kalpi un ka mums kā valstij būtu ietekme, ka mēs paši spētu pieņemt lēmumus, ka mēs paši spētu tiesāt savus vainīgos, ka mums nebūtu jāliec mugura citiem. Un ar šo teikumu es nedomāju sliktas attiecības (jo tā būtu milzu kļūda) ar ārvalstu partneriem, bet gan tikai to, ka negribētu kalpu un kungu attiecības," raksta politiķis.

Мэр Риги Олег Буров - Sputnik Latvija
Politika
Burovs: valsts vēlas pārņemt Rīgas ostu nebūt ne Lemberga dēļ

"Iekļaut melnajā OFAC sarakstā vienu no lielākajām valsts ostām nozīmē vismaz trīs lietas. Pirmā - ASV atzīst, ka Latvijas viena no lielākajām ostām ir saistīta ar korupciju, ko ilgstoši faktiski ir piesegusi Vienotība, kurai premjera amats Latvijā ir nu jau vairāk kā desmit gadus. Bez premjera partijas un bez valsts pārstāvju ostā piesega nekas tāds nebūtu iespējams.

Otrā - potenciālus liela apmēra zaudējumus mūsu valstij, par ko liecina kaut vai fakts, ka Klaipēdas osta jau gatava pārņemt daļu kravu. Trešā - izrietoši ostas vērtības mazināšana, lai tās aizsegā, iespējams, veiktu ko līdzīgu kā ar Citadeles atdošanu par sviestmaizi. Tiem, kam atmiņa laba, atceras, ka Parexu arī sākumā pārņēma valsts."

Gobzems norādīja arī uz Latvijas amatpersonu un politisko partiju sponsoru nepārprotamajiem sakariem ar ASV un secināja, ka tā viņi izbrīvē vietu savām biznesa interesēm.

"Vai Lembergam ir jāatbild un vai viņam bija jābūt OFAC melnajā sarakstā?" vaicāja Gobzmes. Jā jurists viņš uzskata, ka katram ir jāatbild par saviem noziegumiem, taču tikai tad, ja tie ir un ir pierādīti.

"Tā notiek tiesiskā valstī - tiesiskā valstī tas ir tiesas kompetences jautājums. Fakts, ka Latvijas tieslietu sistēma gadu gadiem ir tāda, kāda tā ir, ir to atbildība, kam bijis premjera postenis jau vairāk kā desmit gadus (Vienotība, sic erat scriptum!) un kam ir Tieslietu ministra postenis. Braukt lūgties sankcijas pret Latvijai piederošu ostu (jo mērķis jau patiesībā ir osta un sponsoru intereses tajā) ir ne tikai kaitējuma nodarīšana valstij, bet faktiska atzīšana, ka paši savas tieslietas savest kārtībā nemākam un negribam kā banānu republikā.

Ne velti tagad mūsu osta ir melnajā sarakstā blakus Kambodžai un līdzīgām zemēm," uzskata Gobzems.

"Vai mēs esam brīvi?" vaicā politiķis.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Politika
"Ja galvā čivina zvirbuļi, jārunā ar speciālistiem": Lemberga un Rinkēviča "laipnības"

"Nē un jā. Nē, jo mēs neesam brīvi, jo ikkatram no mums šodien "uz sitiena" var visu atņemt, nobloķēt vai aizvērt kontus (un to jau tagad ir pieredzējuši daudzi) vienkārši ar ierēdņa lēmumu, paziņojumu internetā vai tamlīdzīgi. Nauda vairs mums nevienam nepieder, to atņemt var kā izskaitīt līdz divi. Nevainīguma prezumpcija vairs neeksistē, tagad ikvienu (mani, Jūs, ikvienu) ar ierēdņa lēmumu var pasludināt par persona non grata "uz aizdomu pamata". Uz tiesu nav jāiet, vienkārši visu atņem un miers," atgādināja politiķis.

Pēc viņa domām, premjeram Kariņam būtu jābrauc uz ASV, lai pārliecinātu ārvalstu kolēģus Latviju neiekļaut pelēkajā sarakstā un palūgtu ostu izslēgt no melnā saraksta.

"Premjeram Kariņam būtu jāierauga citu oligarhu ietekme uz pie varas esošajām poitiskajām partijām. Jo tas ir valsts interesēs. Pretējā gadījumā mēs joprojām, kā jau visus šos daudzos gadus, būsim viena no nabadzīgākajām valstīm Eiropā. Pretējā gadījumā mēs vienkārši atņemsim vieniem oligarhiem un atdosim citiem, aktīvākiem un ietekmīgākiem," konstatēja Gobzems.

Ziņu lente
0