Politika

Zeļenska preses sekretāre pastāstīja, kas ir gaidāms Parīzes samitā

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Украины Владимир Зеленский
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijā, 9. decembrī, notiks samits "Normandijas formātā". Tajā piedalīsies Krievijas, Ukrainas, Francijas un Vācijas līderi Vladimirs Putins, Vladimirs Zeļenskis, Emanuels Makrons un Angela Merkele.

RĪGA, 8. decembris – Sputnik. Parīzes samits "Normandijas formātā" var atstāt vilšanās pēcgaršu, uzskata Ukrainas prezidenta Vladimira Zeļenska preses sekretāre Jūlija Mendele, vēsta RIA Novosti.

Francijā, 9. decembrī, notiks samits "Normandijas formātā". Tajā piedalīsies Krievijas, Ukrainas, Francijas un Vācijas līderi Vladimirs Putins, Vladimirs Zeļenskis, Emanuels Makrons un Angela Merkele. Šāds pārrunu formāts saistībā ar situāciju Ukrainā pastāv kopš 2014. gada jūnija. Toreiz sabiedroto karaspēku izsēšanās Normandijā 70. gadadienas svinību laikā četru valstu līderi pirmo reizi apsprieda konflikta noregulēšanu Donbasā.

Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Politika
"Vēlos satikt cilvēku": Zeļenskis pateica, ko gaida no tikšanās ar Putinu

"Jā, 10. decembrī karš Donbasā nebeigsies, tā ir taisnība. Pārāk augstās cerības no "Normandijas", kā to jau iesaukuši tautā, var atnest vilšanās pēcgaršu," uzrakstīja Ukrainas prezidenta preses sekretāre svētdien Facebook lapā.

Taču viņa uzskata, ka tieši tikšanās Parīzē var paātrināt miera panākšanu Donbasā. "Atcerieties frāzi: "Kamēr diplomāti runā – lielgabali klusē?" "Normandijas tikšanās" 9. decembrī – tā ir iespēja likt lielgabaliem apklust. Nekas cits pagaidām nedarbojas. Tātad "Normandijas formāts" – tā ir viena no uzvarām miera sasniegšanai. jo bez tā nav iespējas runāt, un līdz ar to iespējas saprast, kā virzīties tālāk," uzsvēra Mendele.

Pēc viņas sacītā, Zeļenskis paziņos šādas pirmās trīs galvenās pozīcijas: gūstekņu atgriešanas termiņi un nosacījumi, īsta uguns izbeigšana un bruņotu grupējumu izvešana no Donbasa teritorijas.

Купола храма Василия Блаженного на Красной площади в Москве - Sputnik Latvija
Kā tas notiks: Kremlis pastāstīja par Putina un Zeļenska gaidāmo tikšanos

Mendele piebilda, ka Ukraina šobrīd ir sarežģītā situācijā, taču "mēs lidojam uz Parīzi ar ļoti stipru nostāju". "Mums ir spēcīgi sabiedrotie – Vācija un Francija, mums ir atbalsts starptautiskajā arēnā, tostarp no ASV un Lielbritānijas puses. Taču pats galvenais mūsu sabiedrotais ir Ukrainas tauta, kura vēlas izbeigt karu," paziņoja Zeļenska preses sekretāre.

Tāpat viņa aicināja ukraiņus nomierināt degsmi visā Ukrainā izsludināto "tautas sapulču" kontekstā. Iepriekš trīs Augstākās Radas frakcijas – "Eiropas solidaritāte", "Batkivščina" un "Balss" – aicināja ukraiņus iziet svētdien Neatkarības laukumā (Maidanu), lai piedalītos akcijā "pret kapitulāciju" pirms tikšanās "Normandijas formātā".

Ziņu lente
0