Latvieši uzskata, ka krievi – tie ir tie, citi: Baltkom klausītājs par latviešu valodu

© Sputnik / Maksim Blinov / Pāriet pie mediju bankasБлины
Блины  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visiem Latvijas iedzīvotājiem, protams, ir jārunā latviešu valodā, lai izkaustu iedalīšanu savējos un svešajos, bet gan krieviem, gan latviešiem jau ir kaut kas kopīgs. Par to pastāstīja radio Baltkom klausītājs.

RĪGA, 7. decembris – Sputnik. Radio Baltkom klausītājs, kurš piezvanīja raidījuma "Vakara interaktīvs" tiešajā ēterā, izteicās saistībā ar to, kādēļ visiem ir jāmācās latviešu valodā. Kā arī atzīmēja, ka krievvalodīgajiem un tiem, kas runā latviski Latvijā, jau ir kaut kas kopīgs, izņemot valsti.

Viņa pozīcija kopumā sakrīt ar latviešu koalīcijas pozīciju Saeimā – izglītības reforma padarīs vienlīdzīgus Latvijas krievvalodīgos iedzīvotājus un latviešus, visus pārvēršot latviešos.

Taču klausītājs skaidro, ka pateicoties reformai Latvijā cilvēkus pārstās dalīt savējos un svešajos.

"Latvieši uzskata, ka tie esam mēs, bet krievi – tie ir tie citi. Un otrādi – krievi uzskata, ka tie kas runā krievu valodā ir savējie, bet tie, kas latviski – svešie. Kad bērni kopā augs un sēdēs pie viena sola, es domāju, ka beidzot mēs nonāksim pie normālas sabiedrības," paskaidroja zvanītājs.

Taču kaut kas kopīgs latviešiem un Latvijas krieviem, viņaprāt, tomēr ir. Tā ir vienaldzīga attieksme pret izglītības kvalitāti. Bet izglītības kvalitātes kontrolei taču ir jābūt pirmajā vietā.

Pēc vīrieša domām par kvalitāti necīnās nedz krievi, nedz latvieši.

Atgādināsim, ka Rīgā, 5. decembrī, aptuveni tūkstotis cilvēku izgāja gājienā cauri pilsētas centam, lai kārtējo reizi pievērstu Latvijas valdības uzmanību nepieņemamiem nacionālo minoritāšu tiesību pārkāpumiem valstī.

Gaismas gājiens pret tumsu: kā Latvijā aizstāvēja krievu skolas - Sputnik Latvija
Video
"Gaismas gājiens pret tumsu": kā Latvijā aizstāvēja krievu skolas

Cilvēki izgāja krievu izglītības aizstāvības "Gaismas gājienā pret tumsu" pārsteigtu ārzemnieku acu priekšā, kuriem nacionālo minoritāšu tiesību diskriminēšana un pasniegšanas aizliegums dzimtajā valodā liekas mežonīga rīcība.

Taču, neraugoties uz to, Latvijas valdība grasās jau līdz 2020. gada beigām pilnībā pāriet uz latviešu mācībvalodu vidusskolas posmā. Turklāt piespiedu krievvalodīgo bērnu asimilāciju Latvijas varasiestādes vēlas īstenot, sākot jau no bērnības gadiem, – bērnudārzos.

Ziņu lente
0