Politika

Turcijas prezidents ieteica Makronam "pārbaudīt savas smadzenes"

© Kayhan Ozer/Pool Photo via APПрезидент Турции Реджеп Тайип Эрдоган обращается к своим сторонникам в городе Усаке
Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган обращается к своим сторонникам в городе Усаке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas prezidents paziņoja, ka Francijas vadītājam nav tiesību izlemt Ankaras likteni NATO, un piedāvāja viņam ķerties klāt savas valsts iekšējām problēmām.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Turcijas vadītājs Redžeps Tajips Erdogans asi kritizēja savu Francijas kolēģi Emanuelu Makronu saistībā ar vārdiem par NATO "smadzeņu nāvi", vēsta RIA Novosti ar atsauci uz telekanālu NTV.

"Nezinu, ko NATO nozīmē Francija, taču Turcija priekš NATO ir ļoti svarīga valsts. Makrons paziņoja par NATO smadzeņu nāvi. Cienījamais Makron, tu no sākuma pārbaudi savas smadzenes, jo šādi paziņojumi der vienīgi tiem, kam, līdzīgi kā tev, smadzenes ir mirušas," pateica Turcijas prezidents.

Iepriekš Makrons paziņoja, ka Turcija nevar rēķināties ar alianses solidaritāti un atbalstu pēc tam, kad tā uzsāka militāro operāciju Sīrijā, kura apdraudēja pretterorisma koalīciju.

Pēc Erdogana sacītā, Francijas prezidents nav tiesīgs izlemt Turcijas likteni NATO, jo nespēj tikt galā ar savas valsts iekšējām problēmām. Makronam, pēc Turcijas līdera domām, nav pieredzes terorisma apkarošanā un "tieši tāpēc "dzeltenās vestes" ir okupējušas" valsti.

Президент Франции Эмманюэль Макрон на совместной с президентом РФ Владимиром Путиным пресс-конференции по итогам встречи в Константиновском дворце в Стрельне. - Sputnik Latvija
"Makrona diagnoze": cik ilgi NATO var nodzīvot ar "mirušām smadzenēm"

"Kāda tev darīšana gar to, padzīt Turciju no NATO vai nē? Vai tad tu pieņem šādus lēmumus? Lēkājiet, cik jums tīk, taču jūs cienīsiet Turcijas suverenitāti," paziņoja Turcijas līderis.

Pēc Erdogana izteiciena Turcijas vēstnieku Parīzē izsauca uz Francijas ĀM. Šādus paziņojumus iestādē nosauca par aizvainojošiem.

Iepriekš Francijas prezidents sniedza interviju izdevumam The Economist, kurā paziņoja, ka "NATO smadzenes" ir mirušas. Pēc Makrona domām, organizācijas iekšienē nav nekādas koordinācijas stratēģisku lēmumu pieņemšanā.

Francijas līdera viedoklis izraisīja virkni diskusiju, taču tas neguva atbalstu alianses pārstāvju vidū. Vācijas kanclere Angela Merkele un NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs paziņoja, ka nepiekrīt Makrona asajiem vērtējumiem. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pakļāva Francijas kolēģi kritikai un paziņoja, ka šāda rīcība "padara NATO vājāku".

Ziņu lente
0