Naftogaz cenšas panākt Gazprom aktīvu arestu Latvijā

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasЗдание компании "Газпром" в Москве
Здание компании Газпром в Москве  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naftogaz iesniedza prasību Latvijas tiesā par Stokholmas arbitrāžas lēmuma izpildi saistībā ar tranzīta prasību un par nodrošinājuma pasākumiem.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Naftogaz cenšas panākt Stokholmas arbitrāžas lēmuma izpildi saistībā ar tranzīta strīdu ar Gazprom Latvijas teritorijā – Ukrainas kompānija iesniegusi attiecīgu prasību Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, teikts atskaitē Krievijas holdinga mājaslapā.

"2019. gada 5. novembrī PAS "Gazprom" kļuva zināms, ka NAK "Ukrainas Naftogaz" iesniedza prasību Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā (Latvija) par Stokholmas arbitrāžas lēmuma saistībā ar 2018. gada 28. februāra tranzīta strīda atzīšanu un izpildīšanu Latvijas teritorijā, kā arī ar nodrošinājuma pasākumu pieņemšanu," paziņoja Gazprom.

Укладка труб газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa var atriebties Ukrainai par "Ziemeļu straumi 2"

Tiesas sēde par šo prasību ir ieplānota 2020. gada aprīļa beigās. Gazprom pēta iespējas savu interešu aizsardzībai, piebilda kompānijā.

Stokholmas arbitrāža 2018. gada februārī paziņoja lēmumu Gazprom un Naftogaz strīdā attiecībā uz gāzes tranzīta līgumu.

Tiesāšanās skara Naftogaz pretenzijas, kura uzskatīja, ka tranzīta tiesībām un pienākumiem ir jābūt nodotiem jaunajam GTS operatoram, savukārt tranzīta tarifa aprēķina metodei jābūt izmainītai atbilstoši Eiropas standartiem.

Tāpat Naftogaz pieprasīja no Gazprom kompensāciju par nepiegādāto gāzes apjomu tranzītā, paziņojot, ka, saskaņā ar līgumu, minimālais gāzes apjoms, kurš Krievijas holdingam ir jātransportē caur Ukrainas teritoriju, sastāda 110 miljardus kubikmetru gāzes gadā, taču tranzīta gada apjoms 2009.-2013. gadā vidēji sastādīja 94 miljardus kubikmetru.

Stokholmas arbitrāža 2018. gada 28. februāra lēmumā saistībā ar šo strīdu ieklausījās pēdējā argumentā, piedzenot no Gazprom par labu Naftogaz 4,637 miljardus dolāru kompensācijā pār nepiegādāto tranzīta gāzi caur Ukrainu. Ņemot vērā iepriekšējo lēmumu (par gāzes piegādes līgumu, kur tiesa lika Naftogaz izmaksāt Gazprom parādu par piegādāto gāzi 2,019 miljardu dolāru apmērā), Krievijas kompānijai ir jāizmaksā mazāk – 2,56 miljardi dolāru.

5-й туристический форум Китая и стран Центральной и Восточной Европы на высоком уровне. Министр экономики Ральф Немиро - Sputnik Latvija
Vai Latvija pagūs mēneša laikā savākt naudu priekš Gazprom: Nemiro tikās ar Novaku

Gazprom apstrīdēja tiesas lēmumu martā, savukārt maijā pieprasīja pilnu tā atcelšanu. Turklāt 2. martā Gazprom iesniedza prasību Stokholmas arbitrāža par līgumu laušanu ar Naftogaz.

2018. gada 13. jūnijā tiesa pieņēma lēmumu par arbitrāžas lēmuma izpildes apturēšanu, savukārt 2018. gada 28. jūnijā apstiprināja savu lēmumu par arbitrāžas lēmuma izpildi attiecībā uz arbitru piespriestās summas 2,56 miljardu dolāru apmērā piedziņu no Gazprom. Tajā pašā 2018. gadā 13. septembrī tiesa saistībā ar NAK "Ukrainas Naftogaz" prasību atcēla savu lēmumu par arbitrāžas lēmuma izpildes apturēšanu. Klausīšanās saistībā ar lietu par arbitrāžas lēmuma apstrīdēšanu tranzīta lietā nozīmētas uz 2020. gada septembri-oktobri.

Naftogaz, ņemot vērā pozitīvo tiesas lēmumu tās prasībā pret Gazprom par tranzīta līgumu rosināja norādītā lēmuma piespiedu izpildīšanas darbības vairāku valstu teritorijās – Šveicē, Nīderlandē, Anglijā, Velsā, Luksemburgā.

Tostarp Nīderlandē, pēc Naftogaz prasības, 2018. gada maijā Amsterdamas apgabaltiesa uzlika arestu Gazprom piederošajām Blue Stream Pipeline Company B.V – gāzesvada "Zilā straume" operatora – akcijām, kā arī parādu segšanai Gazprom. 2018. gada 17. septembrī Nīderlandē Naftogaz iesniedza prasību par Stokholmas arbitrāžas lēmuma saistībā ar tranzīta lietu atzīšanu un izpildi. Klausīšanās šajā lietā ieplānotas 2019. gada decembrī. Saskaņā ar mediju datiem, 2019. gada oktobrī Amsterdamas apgabaltiesa izsniedza Naftogaz atļauju nodrošinājuma pasākumu piemērošanai kompānijas South Stream Transport B.V akcijām, kura ir projekta "Turcijas straume" operators.

Президент РФ В. Путин посетил 11-й Инвестиционный форум ВТБ Капитал Россия зовет! - Sputnik Latvija
Viedoklis
Putins izskaidroja Rietumu partneriem, kas viņus sagaida

Lielbritānijā tiesa iespējamajam Gazprom aktīvu arestam gaida tiesvedību beigas Zviedrijas Apelācijas tiesā. Gazprom tiesvedībās saistībā ar Stokholmas arbitrāžas lēmuma atzīšanas un izpildes lietu 2019. gadā nācies iemaksāt Anglijas un Velsas Augstākās taisnības tiesā nodrošinājuma maksājumus kopumā 345 miljonu dolāru apmērā.

Luksemburgā Naftogaz tik tālu ir izdevies panākt nelielu uzvaru tiesā saistībā ar aktīvu arestu. 2019. gada 15. februārī Naftogaz nosūtīja lielāko banku Luksemburgas filiālēm un Gaz Capital S.A. paziņojumu par jebkādu Gazprom parādu un aktīvu arestu Luksemburgā. Piecpadsmitajā aprīlī Gazprom vērsās Luksemburgas tiesā ar iesniegumu par aresta apstrīdēšanu un iesaistīšanos procesā. 2019. gada 8. jūlijā Luksemburgas tiesa noraidīja Gazprom prasību par aresta atcelšanu. Krievijas kompānija apstrīdēja lēmumu. Klausīšanās saistībā ar Gazprom sūdzību ieplānotas 2020. gada janvārī.

Ziņu lente
0